Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg bezorgd om onduidelijkheid uitkoop veehouders

'Er is een vacuüm in de regelingen terwijl zich elke dag boeren melden om vrijwillig uit te kopen.'

onduidelijkheid
− Shutterstock

De provincie Limburg kan boeren die zich nu melden voor een vrijwillige opkoopregeling niets bieden, omdat er vanaf december geen regeling meer is. Boeren die zich nu melden vallen in een vacuüm. De bestaande regeling loopt eind november af, en er is nog geen nieuwe. De Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks), verantwoordelijk voor de opkoopregeling in zijn provincie, maakt zich hier grote zorgen over.

Vrijwillige melders

Dat zei hij donderdag bij het zetten van zijn handtekening onder een opkoopcontract met melkveehouders Gert en Rianne Krol in Weert. Zij waren de zevende veehouderij waarmee de provincie een contract afsloot. Binnen de bestaande regeling verwacht de provincie in totaal vijftien tot twintig boeren te kunnen opkopen. Maar los van die regeling hebben zich nog eens 150 boeren gemeld die interesse hebben in vrijwillige uitkoop. 'Voor hen is er echter niets geregeld', zei Gabriëls. 'Er is een vacuüm in de regelingen terwijl zich elke dag boeren melden om vrijwillig uit te kopen', zei Gabriëls. 'Zet als rijk nu honderd procent in op deze vrijwillige melders.'

Welke twijfels

Voor de huidige opkoopregeling hadden zich bij de provincie veertig boeren gemeld. Een deel daarvan haakte echter af toen het Rijk aankondigde later met een andere regeling te zullen komen. 'Deze boeren wachten af', zei Gabriëls. Daarnaast zijn er talloze hordes die genomen moeten worden, en die zijn per boerenbedrijf anders. 'Kies voor maatwerk als je stappen wilt zetten', roept Gabriëls op. 'Waarom een agrariër een keuze maakt, weet je vooraf niet. Je moet weten welke twijfels er bestaan bij een gezin. Welk doel een opkoop dient. Dat vraagt om maatwerk.'

Waarom mensen afhaken

'Iedereen wil een vrijwillige opkoop. Maar biedt de agrariër dan wel het comfort dat ze dat ook willen. Van de veertig mensen die zich voor de huidige opkoopregeling gemeld hadden, hebben er vijftien tot twintig afgehaakt. Wij willen weten waarom.' Gabriëls wijst erop dat het twee jaar heeft geduurd om zeven boeren vrijwillig uit te kopen. 'Dus moet je betere regelingen maken en boeren het comfort bieden om uitgekocht te worden. Ik kan een boer die zich nu meldt, niks bieden. Er is geen regeling meer.' (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Opkopen is dan wel een optie, maar wat doen Overheden eigenlijk met de vrijkomende grond? Lang niet overal kan of mag worden gebouwd. Of maken we daar meer natuurgebied van dat vervolgens weer nieuwe problemen voor aangrenzende boerenbedrijven gaat opleveren? Zou de minister dat ook al op haar netvlies hebben staan?

Op 11 november 2022, 14:59

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in