ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Opschudden met beleid

"Je komt alleen verder als je de relatie goed houdt."

09 november 2022
Theo Heida

Procap is zo’n 25 jaar geleden opgericht, maar de aanpak is in de kern niet veranderd. Ja, we stonden in 1995 nog vóór de energietransitie en nu zitten we daar volle bak in. Toch is de aanpak van Procap steeds hetzelfde; het komt altijd neer op mensenwerk. Theo Heida, directeur advies van Procap: “Je komt alleen verder als je de relatie goed houdt.”

De wereld is in de afgelopen decennia flink veranderd. En het gedrag van mensen ook. Zo zijn er veel nieuwe communicatiemiddelen bijgekomen en gaan we anders met elkaar om. Maar om iets voor elkaar te krijgen moet je echt met mensen praten. Dat is universeel. Dat was 100 jaar geleden zo, dat is nu zo en dat is over 100 jaar ook nog zo. Theo vindt dat zelf het allerleukst om te doen: “Een groep mensen op een andere manier ergens naar laten kijken. En als ze verschillen van inzicht, een common ground vinden.”

Gedoe en plezier: heerlijk

Dat Theo een positieveling is met een passie voor mensen, blijkt ook uit zijn nieuwe vrijetijdsbesteding. Hij is net voorzitter geworden van de lokale voetbalvereniging. Theo: “De voetbalclub bestaat uit 6 bestuursleden, 200 vrijwilligers en 600 leden. En die moeten het samen voor elkaar zien te krijgen. Dat geeft natuurlijk veel gedoe, maar ook veel plezier. Heerlijk.”

Perceptie mobiliteitsprobleem

Momenteel zijn we bezig met het project van de A27, waarbij we zoeken naar een alternatief voor verbreding van de A27 bij Amelisweerd. “Wat je nu ziet is dat de perceptie van het mobiliteitsprobleem is veranderd. Mensen vinden het minder erg om in de file te staan. Ze snappen ook dat het blijven toevoegen van asfalt niet de oplossing is. Het gaat nu meer om het vergroten van welzijn in plaats van welvaart. We proberen het probleem op een andere manier te beschouwen en zo ruimte te scheppen voor een andere oplossing.”

Opschudden

Als we Theo vragen wie een voorbeeld voor hem is, moet hij denken aan Johan Remkes. Vanwege zijn authentieke aanpak en omdat hij zich niet gek laat maken. Zo’n houding past erg bij Procap. “Onze opdrachtgevers hebben soms behoefte aan mensen die goed kunnen luisteren en de boel kunnen opschudden. Zonder dingen kapot te maken. Een beetje opschudden met beleid dus.”

Anders kijken

Dat anders kijken naar problemen en oplossingen is iets dat opdrachtgevers zelf ook willen, maar het lukt niet altijd. Theo heeft veel respect voor mensen die bij de overheid werken. Ambtenaren werken minstens zo hard als andere professionals, maar zijn vaak meer gebonden aan de geschreven en ongeschreven regels en procedures. Dan kan een externe partij enorm helpen om tegen de opdrachtgever te zeggen ‘je kunt er op deze manier anders naar kijken’.

Toekomstige uitdagingen

We staan nog wel echt voor grote uitdagingen. Op het gebied van mobiliteit was het vroeger bijvoorbeeld: eerst bewegen, dan bouwen. Nu lijkt het andersom. Dan moet je dingen verzinnen zodat het niet in het honderd loopt. Als je bijvoorbeeld nu een woonwijk bouwt en daar een station bij wil hebben, kost dat 15 jaar. Beter hou je het iets flexibeler en kijk je ook naar andere vervoerswijzen voor de korte termijn. En zo ga je kortcyclischer werken met een meer wendbare aanpak.

Nieuwsgierig? Neem contact op met Theo!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.