Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen natuursubsidie meer voor boeren

De subsidies voor boeren om natuur te beheren houden op. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma werkt het niet.

De subsidie die boeren krijgen om de natuur te beschermen gaat op de helling. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vindt dat de huidige regeling voor natuurbeheer door agrariërs ,,onvoldoende bijdraagt en onacceptabel duur is’’. Dat zegt ze vrijdag in een vraaggesprek met dagblad Trouw.

Niet aan individuele boeren
Dijksma wil daarom met ingang van 2016 niet langer geld geven aan individuele boeren. Wel is ze bereid ,,collectieven van agrariërs en natuurorganisaties’’ financieel de helpende hand toe te steken. Zij kunnen dan een subsidieaanvraag doen op basis van een zogenoemd streekidee, ,,met duidelijke doelen voor een groot aaneengesloten gebied".
 
50 miljoen per jaar 


50 miljoen per jaar 

Volgens Trouw verstrekte de overheid de afgelopen 20 jaar in totaal 1 miljard euro aan vergoedingen (50 miljoen per jaar). De staatssecretaris zal op Prinsjesdag of kort daarvoor laten weten wat er van die jaarlijkse bijdrage overblijft. ,,We gaan niet meer zomaar overal in investeren.’’
 
Winst biodiversiteit 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Dijksma wil de nieuwe regeling alleen maar toepassen ,,op plekken waar nog echte winst voor de biodiversiteit te verwachten is’’. Die doelen worden volgens haar scherp. ,,Het gebied moet een verbinding vormen tussen twee natuurgebieden, of een schil om een reservaat met als doel dit tegen de negatieve effecten van de intensieve landbouw te beschermen."
 
Stemmingmakerij 

Landbouworganisatie LTO spreekt van een storm in een glas water. ,,Het lijkt wat stemmingmakerij, omdat over het toekomstige natuurbeleid al afspraken zijn gemaakt tussen provincies, LTO en de natuurorganisaties, ook over de financiële kant ervan'', zo reageert LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.

Volgens hem willen sommigen het agrarisch natuurbeheer afdoen als nutteloos en van geen enkele waarde. ,,De staatssecretaris heb ik onlangs nog horen zeggen dat ze natuurbeheer door boeren wel degelijk van belang vindt en dat we in dit land niet zonder agrarisch natuurbeheer kunnen. Daar staan wij vierkant achter. Aan de andere kant: het moet anders én het moet doelgerichter, daar zijn we het mee eens”, aldus Schenk.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Bloemendaal

€ 50.000.000,- per jaar heeft de belastingbetaler
bijgedragen aan de boeren en ze zijn nog steeds
aan het klagen, dat ze keihard moeten werken
voor een minimum. Ik krijg er een huilbui van.
Hypocrieten. Blijven huilen. Krijg je vanzelf fopspeen in je mond " gedauwt " door het Rijk.

Op 7 juni 2013, 12:55
gerrie

De Nederlandse Staat heeft het afgelopen decennium haar natuurgebieden zo goed onderhouden dat ze massaal in de uitverkoop staan. Levert geen bal op. Het natuurbeleid in Nederland is totaal visieloos. Knettergek beleid. De van nature rijke gronden zijn ze aan het verschralen en over de arme gronden rijden we jaarlijks een meter stront. Welke hansworst heeft dit achterlijk beleid ooit kunnen verzinnen. Op de vruchtbaarste gronden hoort landbouw plaats te vinden en die droge klapzandgebieden deugen nergens voor.

Op 7 juni 2013, 15:03
Kritikus

50 miljoen per jaar. Voor 70.000 boeren. Dat is gemiddeld een goede 700 euro per boer. Voor dat bedrag wordt wel ruim 2 miljoen hectare landelijk gebied onderhouden. Waar iedereen (17 miljoen Nederlander en nog eens 1 miljoen buitenlandse toeristen GRATIS van mag genieten. Dus hebben we het eigenlijk over ?
Dijkstra is een dom gansje, ze bedrijft symboolpolitiek. Maar gooit ook het kind ( haar kindje !) met het badwater weg.

Op 7 juni 2013, 19:19
Hannes Haganum

Ik zal het niet snel zeggen, maar ik onderschrijf het beeld dat we hier te maken hebben met een dom gansje dat qua postuur zelf beslist geen natuurwandelaar zal zijn. Iedereen die weleens ergens in Europa heeft gewandeld, weet hoe belangrijk de samenhang is tussen landbouw en natuurbeheer, zeker aan de randen van grote natuurgebieden. Vooral geldt dit voor het vogel- en veldbloemenbeheer. Het is de zoveelste blunder van dit falende kabinet dat beleid denkt te maken vanachter een paar beeldschermen. Het natuurbeleid in Nederland is de laatste jaren één grote ecologische ramp en dit kabinet legt het liefste 14 baans snelwegen aan dwars door natuurgebieden. Meneer Samson, de grote neo-stalinist en voormalig actievoerder van Greenpeace, vindt alles prachtig zo lang het zijn machtsego maar streelt. Dit gaat nog iets verder dan het adagium: Erst das Fressen und dann die Moral. De moraal heeft de PvdA overigens al rond 1990 afgeschaft, aan das Fressen doet mevrouw Dijksma zich zeker te goed.

Op 10 juni 2013, 10:37

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in