Overslaan en naar de inhoud gaan

Het gaat langzaam met strategische voorraden drinkwater

Journalistiek onderzoekscollectief Investico wijst op wat RIVM en Algemene Rekenkamer eerder al zeiden.

Eerder dit jaar werd in Nieuwerkerk aan den IJssel een tussenleiding beschadigd. Daardoor belandde 700 m³ drinkwater op straat.
Eerder dit jaar werd in Nieuwerkerk aan den IJssel een tussenleiding beschadigd. Daardoor belandde 700 m³ drinkwater op straat. − ANP

Het lukt de provincies niet om de Aanvullende Strategische Voorraden voor drinkwaterwinning vast te leggen. Dat meldt het journalistieke onderzoekscollectief Investico, dat hierover publiceert in meerdere geschreven media. Dit nieuws zou blijken ‘uit een inventarisatie van provinciale toekomstplannen’.

Strikt genomen is het geen nieuws, want dit berichtte de Algemene Rekenkamer afgelopen mei al in een rapport bij het jaarverslag van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Al in 2018 sprak het rijk met de provincies af dat zij Aanvullende Strategische Voorraden (ASV’s) gingen aanwijzen, zodat binnen deze gebieden het grond- en oppervlaktewater extra beschermd worden en mogelijk als bron kunnen dienen voor extra drinkwaterwinning tussen 2030 en 2040. Dit beschermingsregime wordt vastgelegd in provinciale verordeningen.

Het maximumscenario

Hiertoe was besloten vanwege een scenariostudie van het RIVM in 2015, dat onder andere in een maximumscenario schetste dat de Nederlandse drinkwaterbehoefte in 2040 30 procent groter kon worden dan in 2015.

Dit scenario, dat een reële optie was in het geval van een grote bevolkingsgroei en een flinke economische groei, is de afgelopen jaren bewaarheid. De bevolking is de voorbije tien jaar met een miljoen mensen gegroeid. Ook nam de consumptie van drinkwater per hoofd van de bevolking sinds ongeveer 2014 weer toe, na een jarenlange afname vanaf minstens de jaren negentig.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Zeeland wil geen ASV's

De Algemene Rekenkamer schreef eind mei ‘dat nog steeds niet overal ASV’s zijn aangewezen’. En specifieker: ‘De provincie Groningen verwacht in 2025 een plan te hebben voor het aanwijzen van een ASV. In Noord-Brabant zijn nog geen ASV’s aangewezen omdat het gebruik van grondwater er op een maximum zit. In Zeeland zijn geen ASV’s aangewezen omdat er geen voorraden zoet grondwater zijn en er wél voldoende zoet oppervlaktewater is via spaarbekkens en infiltratie.’

Deze laatste provincie wil dus überhaupt geen ASV’s, zoals ook staat in het Zeelandse regionaal waterprogramma tot 2027.

De Rekenkamer wees eveneens in 2022 in een rapport op het bij verschillende provincies ontbreken van ASV’s. Met een verwijzing naar het maximale groeiscenario van het RIVM voor de drinkwaterbehoefte, stond daarin: ‘Omdat nog niet overal ASV’s zijn aangewezen en worden beschermd, is het onduidelijk of hierin voldoende kan worden voorzien. (…) Dit vergroot de urgentie om maatregelen te treffen ter voorbereiding op een mogelijke crisis.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

‘Zeven van de twaalf provincies hebben inmiddels ASV’s aangewezen en vastgesteld’

Wel een zoekgebied

Ook het RIVM zelf meldde vorig jaar dat niet alle provincies Aanvullende Strategische Voorraden verankerd hebben: ‘Zeven van de twaalf provincies hebben inmiddels ASV’s aangewezen en vastgesteld. In een aantal andere provincies zijn deze gebieden nog niet vastgesteld en aangeduid als ASV-zoekgebied.’

De ASV’s zijn in principe bedoeld voor de extra drinkwaterwinning tussen 2030 en 2040, beschreef het RIVM vorig jaar. ‘Dit verschilt echter per provincie en regio. Sommige regio’s zijn eerst bezig met andere stappen, zoals bijvoorbeeld waterbesparing en het maximaal inzetten van huidige vergunningsruimte, terwijl andere regio’s al stappen zetten om ASV’s te operationaliseren.’

Drinkwaterlobby

Het probleem met de ASV’s wordt niet door drinkwaterkoepel Vewin genoemd in haar politieke lobbyonderwerpen in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen eind oktober. Zowel Vewin als de provinciekoepel IPO zijn naar buiten toe vooral bezig met voldoende drinkwaterwinning tot en met 2030. Voor die periode loopt er een actieprogramma, samen met het ministerie van I en W.

Vewin is deze week vooral blij met de motie die de Tweede Kamer aannam om projectbesluiten voor de drinkwaterwinning aan te merken als ‘van zwaarwegend maatschappelijk belang’. Dit is een mogelijkheid via de nieuwe Wet versterking regie volkshuisvesting waarover de Tweede Kamer donderdag stemt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in