Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

GroenLinks: geen pick-uptrucks in woonwijken Rotterdam

Pick-uptrucks zijn een gevaar voor de verkeersveiligheid in woonwijken, meent de fractie van GroenLinks in Rotterdam.

ANP
05 oktober 2022
Pickup truck
Shutterstock

De fractie van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat het stadsbestuur gaat kijken of zogeheten pick-uptrucks geweerd kunnen worden uit Rotterdamse woonwijken. Volgens de partij zorgen deze voertuigen voor onnodig gevaar voor overige verkeersdeelnemers.

Verkeersveiligheid

De partij baseert zich op Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat kwetsbare weggebruikers een grotere kans hebben op overlijden als ze aangereden worden door een groot voertuig. "We zien steeds vaker pick-uptrucks en andere grotere voertuigen in Rotterdam rondrijden en parkeren in de binnenstad. Bewoners, ondernemers en het stads- en streekvervoer ondervinden hier veel hinder van en er heersen veel zorgen over de verkeersveiligheid met pick-uptrucks met name in de woonwijken waar veel kinderen spelen", aldus raadslid Marvin Biljoen in een brief aan burgemeester en wethouders.

Blinde hoek

Volgens GroenLinks blijkt uit het onderzoek naar de zogeheten blinde hoek dat dertien kinderen voor een pick-uptruck op de straat kunnen zitten voordat een bestuurder dit opmerkt. Veel ouders maken zich volgens de partij zorgen over pick-uptrucks in hun woonwijken. De gemeente kan op bepaalde plaatsen en wegen met een zogeheten aanwijzingsbesluit een verbod instellen op het parkeren van grote voertuigen.

Parkeerplekken

De partij vermoedt verder dat de pick-uptrucks een meer dan gemiddeld brandstofverbruik hebben en vraagt het gemeentebestuur te kijken welk effect de uitstoot van deze categorie voertuigen heeft op de luchtkwaliteit in Rotterdam. Ook vraagt GroenLinks of er door de gemeente gehandhaafd wordt op het parkeren van voertuigen langer dan 6 meter. Deze wagens dienen voor twee parkeerplekken te betalen.

Vragen

GroenLinks, dat twee weken geleden de vragen indiende, had het stadsbestuur gevraagd om uiterlijk woensdag met antwoorden te komen. B en w hebben gevraagd om uitstel in de beantwoording tot uiterlijk 22 november.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Selectief ondernemers (660) uit de Agniese buurt hun mobiliteit ontnemen is wel erg discriminerend, ik zou dan voorstellen alle auto´s uit alle woonwijken te weren, dat zet écht groene zoden aan de dijk, in dier voege, dat de kans om aangereden te worden door fietsers naar verhouding dan weer spectaculair toeneemt. En zo verzin je telkens weer wat als politicus, morgen zijn het weer die vervelende paarse krokodillen.
Advertentie