De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzet zich ertegen dat het kabinet vaker het bevoegd gezag bij gemeenten wil weghalen wanneer het hoogspanningsnet verzwaard moet worden.
VNG wil regie niet kwijt over hoogspanningsprojecten
Klimaatminister Sophie Hermans wil dat provincie en rijk vaker bevoegd gezag worden.

Met als doel die netverzwaring te versnellen, wil het ministerie van Klimaat en Groene Groei dat zowel het rijk als de provincies meer gewicht krijgen. Dat stond kortgeleden in een Kamerbrief van klimaatminister Sophie Hermans. Het gaat dan om hoogspanningsprojecten van 110 tot 150 kilovolt, die onder gemeenten vallen. Hoogspanningsprojecten vanaf 220 kilovolt zitten nu al bij het rijk.
Bevoegd gezag
Na overleg met landelijk netbeheerder TenneT, en na een analyse van honderd geplande, belangrijke projecten, schrijft het ministerie van KGG in de Kamerbrief over de verzwaring van het hoogspanningsnet: ‘Dit vergt veel van de personele capaciteit en expertise bij gemeenten, terwijl het aantal projecten toeneemt door de forse investeringen door de netbeheerders. Daarbij hebben deze projecten lokaal grote impact op de ruimte, terwijl ze van belang zijn voor een veel groter gebied dan alleen de gemeente zelf.’
Uit het Klimaatfonds wordt 22,5 miljoen euro gehaald en gestopt in de al bestaande expertpool bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), om de provincies te ondersteunen ‘bij de ruimtelijke inpassing van elektriciteitsinfrastructuur’. Volgens de Kamerbrief kan het rijk voor maximaal 25 extra hoogspanningsprojecten het bevoegd gezag worden.
Onnodig
De VNG vindt dat onnodig, onder meer omdat hoogspanningsprojecten sowieso al op regionaal niveau worden behandeld. Meer heil ziet de koepel in betere samenwerking tussen overheden en netbeheerder: ‘Door extra in te zetten op vroegtijdige afstemming tussen de overheden en nationale en regionale netbeheerders kan de benodigde versnelling eerder tot stand komen.’
Tegelijkertijd neemt de VNG al een voorschot op een onverbiddelijk ministerie, en schrijft: ‘Mocht het desondanks nodig zijn om bevoegdheden te centraliseren, dan wil de VNG dat gemeenten samen met het rijk een oplossing vinden voor hun verminderde bewegingsvrijheid in regie op de publieke ruimte.’
Jaren korter
Recente voorbeelden van hoogspanningsprojecten zijn een nieuw hoog- en middenspanningsstation in Hoogeveen, Drenthe, evenals in Meppel; nieuwe hoogspanningsstations in Zuid-Holland, waaronder in de gemeente Hoeksche Waard en het havengebied Europoort; een nieuw hoogspaningsstation in de gemeente Almelo, Overijssel; een nieuw hoogspanningsstation in de gemeente Stichtse Vecht, Utrecht; en een uitbreiding in de Noord-Brabantse regio Hapert. Dit soort projecten nemen nu vaak acht tot tien jaar in beslag, staat in de Kamerbrief. Deze duur moet ‘jaren korter’, vindt het ministerie.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een methode zou kunnen zijn om doorzettingsmacht van het Rijk te creëren en daarbij de Gemeenten een instemmingsrecht met mogelijkheid tot bezwaar met versnelde procedures te geven.
Er zit duidelijk een spanningsveld tussen de verschillende overheden want iemand uit het vorige kabinet had bedacht dat we 40 miljard kuub gas dat we jaarlijks gebruiken wel ff in no-time konden omzetten in 400 Terra Wattuur elektriek :-)