Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil gemeenten ontzorgen bij investeringen stroomnet

Tot 2040 is er in totaal zo’n 200 miljard euro nodig om al die kabels aan te leggen, bleek eerder uit een groot onderzoek.

Hoogspanningsmasten in Noord-Brabant
Hoogspanningsmasten in Noord-Brabant − Shutterstock

Het kabinet wil provincies en het Rijk vaker verantwoordelijk maken voor uitbreiding van het stroomnet in plaats van gemeenten. Op die manier wil klimaatminister Sophie Hermans de versterking van het stroomnet versnellen, schrijft de VVD-bewindspersoon in haar klimaatplannen.

Capaciteit

Het gaat om de 25 meest urgente projecten om het hoogspanningsnet uit te breiden, die de Staat samen met hoogspanningsbeheerder TenneT versneld wil aanpakken. ‘Deze projecten zijn vaak complex en vragen nu veel expertise en capaciteit van gemeenten. Het kabinet wil de verantwoordelijkheid daarom vaker bij de provincie of de rijksoverheid leggen,’ aldus het ministerie van Klimaat en Groene Groei.

Garant

De financiering van de verzwaring van het stroomnet wil het kabinet over een langere periode uitsmeren, om huishoudens en bedrijven niet op kosten te jagen. Eerder werd al bekend dat de Staat garant staat voor leningen die netbeheerder TenneT moet afsluiten voor de kabelverzwaring.

Draagvlak

In gebieden waar veel hoogspanningskabels samenkomen, krijgen gemeenten 197 miljoen euro om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Dat moet helpen bij het draagvlak onder bewoners, is de gedachte.

Fossiel

Het verzwaren van elektriciteitskabels is nodig om nieuwe woonwijken en bedrijven aan te sluiten op het stroomnet of bestaande bedrijven die willen overstappen van fossiel naar elektriciteit een zwaardere aansluiting te geven.

Besparen

Tot 2040 is er in totaal zo’n 200 miljard euro nodig om al die kabels aan te leggen, bleek eerder uit een groot onderzoek. Het kabinet hoopt met een betere benutting van de nu al aanwezige kabels in de komende vijftien jaar 10 tot 20 miljard euro te besparen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos

Voorheen waren de kosten nog 28 miljard om die - 0,000036 ºC die wij bijdragen aan de globale afkoeling. Komt die 200 miljard aan nieuwe infrastructuur hier dan nog bovenop om helemaal van gas & olie lost te komen? En helpt het nu wij weer gas in de Noordzee gaan opboren en verkopen we dat aan het buitenland of stoken we dat zelf op om stroom te produceren in onze gascentrales?

Op 25 april 2025, 20:04
Nico Bos

Wat blijkt nu, het koelt hier inderdaad af dankzij onze miljarden investeringen... en dat baart dan weer zorgen, het is ook nooit goed :-), zie:
https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13871/artikel/2564907-nieuw-klimaatscenario-baart-onderzoekers-zorgen-juist-kouder-nederland

Op 25 april 2025, 23:28
P. Smit

Nederland koelt helemaal niet af dankzij de investeringen. Dat is namelijk niet te meten. Daarentegen warmt Nederland ook niet op door een zogenaamd teveel aan CO2: https://co2coalition.org/facts/

Op 28 april 2025, 10:40

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in