Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelderland haalt streep door 6000 hectare nieuwe natuur

Gelderland heeft beloofd dat er structureel voldoende geld komt voor beheer van bestaande natuur en de 16.000 hectare nieuwe natuur die wel…

Gelderland schrapt de plannen voor de aanleg van ongeveer 6000 hectare nieuwe natuur, die er voor 2020 moest komen. Dat is de provincie dinsdag in een manifest overeengekomen met de waterschappen, landbouworganisaties en organisaties op het gebied van landschap, natuur en milieu.

Bestaande natuur  De provincie heeft tegelijkertijd beloofd dat er structureel voldoende geld komt voor beheer van bestaande natuur en de ruim 16.000 hectare nieuwe natuur die wel wordt aangelegd. Het Planbureau voor de Leefomgeving toetst of het manifest aan alle nationale en internationale natuurdoelen voldoet. EHS

EHS

Gelderland moest als grootste en groenste provincie de meeste nieuwe natuur aanleggen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat voornemen is onder vuur komen te liggen door bezuinigingen. Gebieden die alsnog geen natuurbestemming krijgen, komen beschikbaar voor landbouw, recreatie en toerisme. De verbinding tussen natuurgebieden, het hoofddoel van de EHS, blijft wel in stand.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Verdeeld

Het manifest betekent niet dat Gelderland woensdag instemt met het Natuurakkoord, dat staatssecretaris Henk Bleker sloot met het Inter Provinciaal Overleg IPO. Provinciale Staten zijn daar nog zeer verdeeld over. Ook staat het geld dat Gelderland heeft beloofd voor de EHS, los van budget dat de provincie zou moeten vrijmaken als het Natuurakkoord doorgaat.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter van Genuchten

het aanleggen van natuur houdt iets volstrekt tegennatuurlijks in zich: het lijkt mij correct dit de aanleg van cultuurlandschap te noemen

Op 14 december 2011, 01:57
Marcel Vosestein

Het lijkt er op dat de Gelderse natuur op hoofdlijnen in stand blijft en zich verder kan ontwikkelen. Er lijken alleen wat extra’s te verdwijnen.
Vooral kijkend naar dit proces, had het toch mogelijk moeten zijn geweest om dit proces met minder verspilling van bestuurskracht en draagvlak tot stand te brengen.
Meest zorgelijk is dat de natuurlijke processen in de bestaande en nog te ontwikkelen natuur overheerst zullen gaan worden door maximale, veelal overmatige oogst van hout en wild. Dat vanwege de buitensporige, structurele bezuinigingen.

Op 14 december 2011, 08:10

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in