De renovatie van Utrecht Centraal gaat mogelijk 100 miljoen euro meer kosten dan de begrote 270 miljoen. Het ziet er naar uit dat de verbouwing van het station een jaar vertraging oploopt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) wil van spoorbeheerder ProRail weten wat de oorzaak van de forse budgetoverschrijding is. ProRail is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.
Miljoenenoverschrijding verbouwing Utrecht Centraal
De renovatie van Utrecht Centraal gaat mogelijk 100 miljoen euro meer kosten dan de 270 miljoen die is begroot. De verbouwing loopt…
Onderzoek Uit interne stukken blijkt dat het ministerie in april een onderzoek heeft ingesteld naar de gang van zaken, schrijft het Financieele Dagblad (FD) donderdag. Het project DoorStroomStation Utrecht (DSSU) is ProRail in de loop van 2012 boven het hoofd gegroeid en het ministerie laat uitzoeken waarom de problemen nu pas aan het licht komen.
Uit interne stukken blijkt dat het ministerie in april een onderzoek heeft ingesteld naar de gang van zaken, schrijft het Financieele Dagblad (FD) donderdag. Het project DoorStroomStation Utrecht (DSSU) is ProRail in de loop van 2012 boven het hoofd gegroeid en het ministerie laat uitzoeken waarom de problemen nu pas aan het licht komen.
Vertraging
In een reactie op het artikel in het FD laat het ministerie donderdag weten dat het project DSSU inderdaad vertraging heeft opgelopen maar dat direct samen met ProRail is onderzocht of de financiële overschrijding kon worden teruggebracht. ,,Dat blijkt het geval.'' De verwachte meerkosten bedragen volgens het ministerie 30 miljoen euro en geen 100 miljoen. ,,Het bedrag wordt gedekt uit de reeds aangebrachte risicoreservering in de investeringsruimte spoor.''
Afname storingen
,,Door de sporen in Utrecht te ontvlechten ontstaat meer ruimte voor het treinverkeer. Zo kunnen reizigers tussen Amsterdam en Eindhoven en tussen Schiphol en Nijmegen straks vaker een trein pakken en neemt de betrouwbaarheid op dit spoorknooppunt toe'', aldus het ministerie. Utrecht Centraal is Nederlands grootste knooppunt van spoorwegen en ander openbaar vervoer. Alle sporen, seinen en wissels worden op de schop genomen met als doel het aantal storingen te laten afnemen en meer treinen door het station te leiden. (ANP)
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom wordt er altijd een foto bij een artikel geplaatst?
De lezers zijn toch geen kleine kinderen meer?
In dit geval is er een foto geplaatst van een aantal dwarsliggers die waarschijnlijk ergens in Flevoland gefotografeerd geweest zijn. het Utrechts station ziet er toch wel anders uit...
30 miljoen meerkosten is erg veel. Het kan nog erger. 100 miljoen meerkosten. Waarvoor zou dat geld werkelijk dienen. Voor materiaal of voor overleg?
Het verbaast mij niets. Het is al langer bekend dat grote projecten een overschrijding hebben van 30%.
ProRail is erg goed in het verkopen van dure en gelikte kletsverhalen. Die plannen voor een Doorstroomstation klinken leuk voor mensen die leek zijn op het gebied van spoorweginfrastructuur, maar als je alle wissels weg haalt, verbreek je ook bijzonder veel verbindingen. Uitwijken gaat dan niet meer. Het spoorsysteem rond Utrecht wordt er bijzonder inflexibel door. Het voordeel is dat treinen met redelijk hoge snelheid het station kunnen binnenlopen, maar bij een flinke seinstoring ligt een complete spoorlijn een dag of een dagdeel stil. Vakmanschap is volkomen verdwenen bij ProRail. Veertig jaar geleden reden trein nogen door hopen sneeuw, nu ligt het spoorwegverkeer al in de knoop als Piet's weerbericht hagel of sneeuw voorspelt of de eerste vlokjes vallen. In België met zeer zwaar goederenvervoer mocht in de jaren '60 het treinverkeer zelfs nooit uitvallen, al lag er in de Ardennen 80 centimeter op de baan: schuiven en scheppen was de opdracht.
Achter een computer kan ik ook de ideale wereld bedenken...