Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam bouwt vooral dure woningen

De bouw van nieuwe woningen in Amsterdam ligt op schema. Dat blijkt uit een marktonderzoek van de gemeente zelf. Vooral de bouw van dure…

De bouw van nieuwe woningen in Amsterdam ligt op schema. Dat blijkt uit een marktonderzoek van de gemeente zelf. Vooral de bouw van dure huur- en koopwoningen gaat hard. De streefcijfers voor middeldure huurwoningen en sociale huurwoningen worden niet gehaald.

Planning

De gemeente heeft zich tot doel gesteld om jaarlijks 7500 woningen te bouwen. Dat lijkt dit jaar, net als vorig jaar te lukken. In de eerste helft van dit jaar is gestart met de bouw van 3.884 woningen. Volgens de gemeente staan voor de tweede helft nog zo'n 5000 woningen in de planning. Of er daadwerkelijk dit jaar met de bouw daarvan wordt gestart is nog niet zeker, erkent de gemeente. Dat is afhankelijk van marktomstandigheden: de bouwkosten stijgen en er is een schaarste aan capaciteit bij bouwers. Tot 2024 wil de gemeente 60.000 woningen bouwen. Daarvan is inmiddels een kwart daadwerkelijk gebouwd. 


Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Sociale huur

Maar daar staat tegenover dat de bouw van sociale huurwoningen moeizaam gaat. Het streven van 2500 sociale huurwoningen wordt dit jaar niet gehaald. De Amsterdamse corporaties klagen al langer dat het bouwen van grote hoeveelheden sociale huurwoningen flink wordt bemoeilijkt door de grote financiele druk die er op de corporatiesector wordt gelegd, onder andere door de verhuurdersheffing.


Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Middenhuur

Maar ook woningen in het middensegment hebben het moeilijk. Al jaren is het lastig voor middeninkomens om een woning in Amsterdam te vinden: de stijgende huizenprijzen maakt een koopwoning onbereikbaar, maar voor een sociale huurwoning verdiend men teveel. Inmiddels heeft Amsterdam de norm aangepast: bij projecten van vóór 2018 was het uitgangspunt nog om 30% sociaal en 70% vrije markt te bouwen. Voor nieuwe projecten is dat nu 40% sociaal, 40% middelduur en 20% vrije sector. Maar vooralsnog zijn er weinig (commerciele) partijen die in het middendure huursegment willen bouwen. 






Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

De grondprijzen en erfpachtlasten van Amsterdam zijn belachelijk hoog. Sociale woningbouw en bouw voor de middenhuur komen daardoor niet of nauwelijks meer van de grond. Daaraan is voor ontwikkelaars en bouwbedrijven geen droog brood te verdienen en zijn bovendien de risico's te groot.

Op 25 oktober 2019, 17:05

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in