Overslaan en naar de inhoud gaan

Utrecht vreest gevolgen verkoop studentenpanden

De gemeente vreest stijgende woonlasten en schaarste voor studenten.

Utrecht binnenstad
− Shutterstock

De gemeente Utrecht maakt zich zorgen over een nieuw verdienmodel waarbij studentenhuizen zonder vergunning worden opgedeeld en verkocht aan meerdere kopers. De werkwijze, geïntroduceerd door makelaar Rik Gijtenbeek via StudentenkamerKopen.nl, zou wonen nog duurder maken en de betaalbare voorraad voor studenten verkleinen, meldt BNR.

Het afgelopen jaar verkocht Gijtenbeek tien Utrechtse panden aan groepen studenten, die mede-eigenaar werden van de woningen. Dit ‘Smart Living’-concept wil hij nu landelijk uitrollen. De gemeente Utrecht spreekt van een ‘hele slechte ontwikkeling’. Wethouder wonen Dennis de Vries (PvdA) zegt tegen BNR te vrezen dat de constructie leidt tot hogere prijzen en uitsluiting van minder kapitaalkrachtige studenten. Ook de Woonbond uit kritiek en stelt dat de schaarste op de studentenwoningmarkt hierdoor alleen maar toeneemt.

Gemeente zoekt juridische mogelijkheden

Het concept van StudentenkamerKopen.nl werkt als volgt: in plaats van panden te splitsen in zelfstandige woningen, worden ze als geheel verkocht aan meerdere kopers, vaak studenten met vermogende ouders. Hierdoor wordt de noodzaak van een vergunning omzeild, terwijl de verkoopprijs van de woning stijgt.

Voor studenten zijn er echter ook nadelen. Omdat banken nauwelijks hypotheken verstrekken voor dit type mede-eigendom, kunnen alleen ouders die de koopsom direct betalen hiervan profiteren. De gemeente Utrecht onderzoekt nu hoe ze dit fenomeen kan bestrijden. Wethouder De Vries stelt dat handhaving mogelijk is als de constructie neerkomt op een verkapte splitsing, waarvoor wél een vergunning nodig is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Steeds minder opties

In andere grote studentensteden lijkt het model vooralsnog niet te zijn doorgedrongen. Toch waarschuwen vastgoedexperts, zoals Thomas Westerhof van CBRE, voor een bredere trend waarin studentenpanden vaker worden uitgepond. Volgens hem biedt dit alleen kansen voor studenten die het financieel aankunnen, terwijl de groep die afhankelijk is van huur, steeds minder opties heeft.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in