Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse verhuisregeling leidt nauwelijks tot doorstroom

Vanwege de geringe doorstroom kondigde Woonwethouder Zita Pels aan de criteria voor de verhuisregelingen te versoepelen.

Amsterdam binnenstad
− Shutterstock

Woningen in Amsterdam die via een verhuisregeling worden aangeboden, leiden slechts in beperkte mate tot daadwerkelijke verhuizingen naar kleinere woningen. Cijfers van Woningnet, geanalyseerd door de AFWC (koepel van woningcorporaties), laten zien dat slechts 7 procent van de woningen die werden aangeboden onder de regelingen ‘Van Groot Naar Beter’ en ‘Van Hoog Naar Laag’ uiteindelijk werden verhuurd. In drie jaar tijd werden 10.200 woningen aangeboden, maar slechts 741 werden daadwerkelijk via de speciale regelingen toegewezen. Dit meldt Het Parool.

Onduidelijke informatie over de kosten

Er zijn verschillende redenen waarom bewoners weinig interesse tonen in de verhuisregelingen. Ten eerste ontbreekt bij velen de motivatie om naar een kleinere woning te verhuizen, zelfs als ze in aanmerking komen. Onder andere ouderen geven aan dat ze niet willen verhuizen vanwege de lasten die een verhuizing met zich meebrengt. Bovendien vrezen ze dat de huur van een kleinere woning uiteindelijk duurder zal zijn, ondanks het feit dat ze hun oude huur kunnen meenemen. Dit wordt versterkt door onduidelijke informatie over de daadwerkelijke kosten, zoals hoge servicekosten.

Daarnaast blijkt uit bewonersonderzoek dat de aangeboden woningen vaak niet voldoen aan de wensen van de doelgroep. Vooral ouderen hechten waarde aan extra ruimte, zoals een tweede slaapkamer voor familie of als hobbyruimte, wat niet altijd wordt geboden in de beschikbare woningen.

Versoepeling van de regels

In reactie op de geringe doorstroom kondigde Woonwethouder Zita Pels vorige week aan de criteria voor de verhuisregelingen te versoepelen. De ‘Van Groot Naar Beter’-regeling zal nu ook van toepassing zijn voor huishoudens die een woning van 65 vierkante meter met drie kamers achterlaten, in plaats van de vorige eis van minimaal 70 vierkante meter en vier kamers. Daarnaast worden er meer ‘doorstroomcoaches’ aangesteld om bewoners te begeleiden en verhuisvergoedingen beschikbaar gesteld. Deze vergoeding geldt nu ook voor verhuizingen van sociale huur naar particuliere huurwoningen, naar wooncoöperaties, woongroepen of verhuizingen buiten de stad.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans

Wacht even; dat ik het goed gelezen heb. Een woning van 65 m2 noemt mevrouw Pels "groot"? En waar verhuizen ze dan heen? Eén van Hugo's Flexhokken van 20 m2? Tegen dezelfde huur? Nou ik begin te begrijpen waarom de regeling nog geen succes is.
"Dit wordt versterkt door onduidelijke informatie over de daadwerkelijke kosten, zoals hoge servicekosten." Ik krijg het gevoel dat de informatie juist hartstikke duidelijk is!

Op 19 maart 2025, 17:30

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in