‘De afgelopen jaren zijn geen grote verbeteringen van de chemische waterkwaliteit meer gerealiseerd’, schrijft de Unie van Waterschappen. Het is voor het eerst dat de waterschappen hun prestaties met een onderlinge vergelijking zichtbaar maken. Het rapport is dinsdag in Den Haag aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat.
Nederlands water niet meer schoner
Het Nederlandse oppervlaktewater is de afgelopen jaren niet meer schoner geworden. Dat blijkt uit het rapport Waterschapspeil 2009 van de…
Meststoffen
De stagnerende waterkwaliteit wordt vooral veroorzaakt door de aanhoudende uitspoeling van meststoffen als nitraat en fosfaat alsmede bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en afspoeling van zware metalen van wegen en bebouwd gebied. Ook de neerslag van gassen en kerosine van vliegverkeer worden als oorzaak genoemd.
Lees het artikel in Binnenlands Bestuur nummer 27, 3 juli 2009.
Lees het artikel in Binnenlands Bestuur nummer 27, 3 juli 2009.
Lees het artikel in Binnenlands Bestuur nummer 27, 3 juli 2009.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Alle Kader Richtlijn Water inspanningen van waterschappen en gemeenten ten spijt zal voor een verdergaande waterkwaliteitsverbetering nu toch ook echt nationaal generieke beleidsintensiveringen plaats moeten vinden, o.a. op het vlak van agrarische emissie en diffuse bronnen, alle heilige huisjes daaromtrent ten spijt. M.a.w. het Rijk is nu eerst aan zet, lagere overheden zijn al bezig!
Opnieuw wijzen de waterschappen als afhankelijke schoothondjes naar Den Haag. Dat is zo "1.0". We zijn toe aan 2.0 en zelfs 3.0! Ook de landbouw heeft grote belangen bij Schoon water. Pak samen de handschoen op in plaats van naar elkaar te blijven zitten gapen en af te wachten totdat er weer meer regels over ons heen worden gestort. De KRW heeft duidelijke normen voorgeschreven voor de waterkwaliteit op veel terreinen, en inderdaad, niet op alle parameters zijn er al normen. Veel moet nog worden ontdekt en onderzocht, wat trouwens steeds beter en nauwkeuriger kan. Sla de handen dus ineen en ga aan de slag! De waterschappen hebben heel veel kennis, instrumenten en middelen in huis om in beweging te komen.