ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Een nieuwe lichting talentvolle vergunningsadviseurs

Met traineeships de publieke sector verjongen, vernieuwen en verder ontwikkelen.

23 augustus 2022
Vergunning verlenen

Xstate wil de publieke sector verjongen, vernieuwen en verder ontwikkelen. Om dit te bereiken verzorgt Xstate samen met de Bestuursacademie naast het traineeship Duurzame Ontwikkeling nu ook het traineeship Vergunning Verleend.

Het doel van het traineeship Vergunning Verleend

Om de capaciteitstekorten bij gemeenten en de problematiek rondom de grote woningbouwopgave op te lossen, gaat Xstate een nieuwe lichting vergunningsadviseurs/-regisseurs opleiden. Adviseurs die volledig ingespeeld zijn op de komst van de Omgevingswet. Hiervoor ontwikkelde Ron Tilroe van Xstate samen met de Bestuursacademie het traineeship Vergunning Verleend. In dit artikel vertelt Ron je alles over dit boeiende en waardevolle traineeship.

Van vergunningverlener naar vergunningsadviseur

Recent bleek uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur dat er een groot tekort is aan vergunningverleners. Vergunningsaanvragen blijven te lang liggen en dat is nadelig voor de grote woningbouwopgave. Bovendien komt de Omgevingswet eraan, waardoor de rol van de vergunningverlener verandert. De vergunningverlener moet meer optreden als adviseur en regisseur. Deze nieuwe rol vergt andere competenties.

“Vergunningverlening is tegenwoordig zoveel meer dan het wegwerken van stapels vergunningen”, licht Ron toe. “Je handelt niet meer reactief, maar gaat actief op pad. Je bent vooral veel aan het onderzoeken en krijgt daarbij een adviserende rol. Welke opgaven komen eraan en wat voor vergunningen zijn daarvoor nodig? Welke mogelijkheden zijn er om deze vergunningen te regelen? Je werkt niet meer vanuit de ‘nee, tenzij’-gedachte, maar neemt de ‘ja, mits’-houding aan. Vergunningsaanvragen zul je in korte tijd moeten afhandelen. Hierbij is samenwerken essentieel. Je schakelt onder andere met de afdeling ruimtelijke ordening, stedelijk bouwkundigen, planologen en burgers. Dat is leuk, want zo leer je alles over het vakgebied. Maar je hebt wel goede communicatievaardigheden nodig en moet kunnen omgaan met weerstand.”

Het belang van het unieke traineeship Vergunning Verleend

Gemeenten en omgevingsdiensten staan te springen om meer vergunningverleners. Maar in vacatures vragen organisaties vaak om meerdere jaren werkervaring. Als net afgestudeerde heb je dat nu eenmaal niet. Heb je het geluk dat je toch wordt aangenomen, dan wordt er vaak direct veel van je verwacht. Wil jij de overstap van je opleiding naar een baan makkelijker maken en de juiste werkervaring opdoen? Dan is het traineeship Vergunning Verleend ideaal! 

“Wij vinden het heel belangrijk dat je kunt leren door te doen”, zegt Ron. “Ons traineeship biedt jonge talenten de kans om te ontdekken en te groeien. Bij ons doen ze net de extra kennis op die echt nodig is en leren ze die kennis meteen toepassen in de praktijk bij onze opdrachtgevers. Binnen de organisatie van de opdrachtgever krijgt elke kandidaat een aanspreekpunt, die hem of haar op de juiste weg houdt. Zo vormt zich een ideale combinatie: ervaren vergunningverleners met veel kennis over de organisatie en jonge talenten met nieuwe kennis, competenties en perspectieven.”

Competenties zijn net zo belangrijk als een opleiding

Het traineeship begint met het aannemen van goede kandidaten. Hun vooropleiding moet aansluiten, maar Xstate kijkt vooral naar competenties. Hebben de kandidaten de competenties om zich werkzaamheden snel eigen te maken? Zijn ze oplossings-, resultaat-, maar ook klantgericht? “Wij zoeken jonge talenten die het vanuit hun intrinsieke motivatie leuk vinden om met wet- en regelgeving aan de slag te gaan”, vertelt Ron. “Kandidaten die gemotiveerd zijn om burgers te helpen met de problematiek van nu en in staat zijn de vraag achter de vraag te ontdekken. En die het een mooie uitdaging vinden om een afdeling op te stappen en daar uit te gaan zoeken hoe zij het voor elkaar krijgen om een vergunning te regelen.”

Een breed opleidingsprogramma

Het is belangrijk om de trainees zo breed mogelijk op te leiden. Dat gebeurt met een programma van twee jaar over alle huidige wet- en regelgeving, de problematiek die nu speelt en de problematiek die nog komt. Ron: “We starten met het bestuursrecht, zodat de trainees een belangrijke basis hebben als ze bij hun opdrachtgevers starten. Daarna verdiepen zij zich verder in de wet- en regelgeving binnen ruimtelijke ordening. Heel belangrijk hierbij is de doorkijk naar werken onder de Omgevingswet. Wat houdt de nieuwe rol van vergunningsadviseur/-regisseur in onder deze wet? Ook gaan we aan de slag met onderwerpen als de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Algemene Plaatselijke Verordening en actuele milieuvraagstukken. Aan het einde van dit opleidingstraject weten de trainees van alle onderwerpen iets. Dat maakt ze breed inzetbaar in organisaties. Als ze willen, kunnen zij na het traineeship ook ons traject Young Professional volgen. Hierin kunnen zij zich specialiseren binnen hun vakgebied en zo de richting bepalen voor hun verdere carrière.” 

Interesse in het traineeship Vergunning Verleend? 

Ron raadt je echt aan om te solliciteren. “Zoals ik al zei is vergunningverlening zoveel meer dan stapels aanvragen afwerken. Het is een superbelangrijk en superinteressant vakgebied en er is meer dan genoeg werk in. Met onze hulp kun je succesvol in de praktijk aan de slag!”

Heb je als organisatie behoefte aan meer deskundige medewerkers op het gebied van vergunningverlening? Ook dan heeft Ron een goed advies: “Blijf als organisatie niet zoeken naar dat ene schaap met vijf poten, want daar los je de problematiek rondom vergunningverlening niet mee op. Geef jonge talenten een kans! Zij bezitten de competenties die in deze tijd essentieel zijn en maken zich werkzaamheden snel eigen. Wij leiden ze volwaardig op en zorgen dat ze al hun kennis direct kunnen toepassen in jouw organisatie. Succes is gegarandeerd, want de afgelopen drie jaar hebben wij met het traineeship Duurzame Ontwikkeling al ongeveer negentig jonge talenten aan het werk gezet in verschillende organisaties in heel Nederland.”

Om je aan te melden als kandidaat of opdrachtgever kun je contact opnemen met Ron via ron@xstate.nl of 06 – 30 004 989.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.