bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Versterk jouw persoonlijk leiderschap

Drie tips voor jouw effectiviteit en die van anderen.

Persoonlijk leiderschap

Als je de beste versie van jezelf bent, kun je ook het beste uit anderen halen. Daarom is het goed om altijd bezig te zijn met je eigen ontwikkeling. Wij geven je 3 tips om jouw persoonlijk leiderschap te versterken. 

Persoonlijk leiderschap voor jouw effectiviteit en die van anderen

Zelf de regie hebben over jouw leven en geluk. Nastreven wat jij echt belangrijk vindt en je eigen kwaliteiten volledig benutten, zodat je doelen daadwerkelijk realiseert. Dat is persoonlijk leiderschap. Maar dat gaat niet vanzelf: je moet blijven leren en jezelf steeds weer verbeteren. Zo haal je het beste uit jezelf én kun je anderen inspireren en laten groeien. Wil je jouw persoonlijk leiderschap versterken? Lees dan zeker de onderstaande 3 tips! 

1. Het allerbelangrijkste: ken jezelf

Als je wilt groeien, heb je een duidelijk startpunt nodig. Wie ben jij op dit moment? Om jezelf te leren kennen, analyseer je jouw persoonlijke drijfveren, kwaliteiten en verbeterpunten. 

Wat je belangrijk vindt en nastreeft, heeft invloed op je gedrag. Als je weet wat jou drijft, is het makkelijker om jezelf te zijn en je niet te laten leiden door anderen. Daarnaast is het goed om zicht te hebben op je kwaliteiten en verbeterpunten. Bekijk of je iets met je verbeterpunten kunt, maar stop er ook niet te veel moeite in en probeer valkuilen eventueel te vermijden. Het verbeteren van je zwakke punten is vaak lastig. Als het niet lukt, kan dat erg demotiverend werken en heb je een deel van je belangrijke tijd verspild. Daarom is het beter om je te richten op je talenten. Je bent veel effectiever als je dingen doet waar je goed in bent en waar je plezier in hebt.

Als je weet wat je wilt en kunt, ga je met meer zelfvertrouwen aan de slag en kun je bewustere keuzes maken.

2. Stel duidelijke doelen die bij je passen

Wie wil je zijn? Wat wil je kunnen? Wat wil je betekenen en welke doelen horen daarbij? Door het stellen van duidelijke doelen die goed bij jou en je kwaliteiten passen, behaal je veel betere resultaten. Want nogmaals: je bent effectiever als je iets doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. 

Als je concreet weet waar je naartoe beweegt, kun je specifieke acties bepalen die bijdragen aan het realiseren van je doelen. Op basis hiervan kun je een actieplan opstellen met duidelijke prioriteiten. Gun jezelf genoeg tijd voor de belangrijkste acties, zodat je deze goed kunt uitvoeren. Tijdens de uitvoering van het plan is het belangrijk om te blijven reflecteren. Wat ben je aan het doen? Hoe doe je dat? En is dat nog de juiste manier om je doelen te behalen? Door jezelf regelmatig deze vragen te stellen, leer je van je eigen gedrag en kun je bijsturen.

3. Steek de handen uit de mouwen 

Het vraagt soms wat moed en discipline, maar ga gewoon aan de slag en vertrouw op jezelf. Je doelen behalen zichzelf niet, dus neem de regie. Je kunt onder andere zelf al voor de juiste omgevingsfactoren zorgen. Merk je bijvoorbeeld dat je in een kantoortuin niet effectief werkt? Dan zoek je een rustigere plek. Vind je bepaalde werkzaamheden minder leuk? Zoek uit of je deze kunt omruilen voor werkzaamheden die beter bij jouw kwaliteiten passen. Verloopt de uitvoering van je plannen minder goed door factoren die buiten jouw invloed liggen? Leg je er dan niet bij neer en bekijk hoe je je doelen op een andere manier toch kunt bereiken. Openstaan voor verandering is noodzakelijk, want niet alles loopt zoals je van tevoren bedacht hebt. Sta ook stil bij wat wel al gelukt is en vier successen. Zo houd je die positieve flow erin!

Meer leren over persoonlijk leiderschap? 

In de Masterclass Persoonlijk Leiderschap ontwikkel je de persoonlijke vaardigheden waarmee jij het verschil maakt. Je werkt aan je overtuigingskracht, pro-activiteit, resultaatgerichtheid, besluitvaardigheid en jouw inzicht in jezelf en anderen. Na deze Masterclass heb je een goed beeld van je eigen krachten en verbeterpunten. Je hebt een persoonlijke visie en een actieplan, waarmee je jouw huidige en toekomstige werksituatie een boost geeft. Vanuit jouw persoonlijke kracht kun je anderen motiveren en inspireren en je weet wat collega’s nodig hebben van jou om de resultaten te leveren die jij van hen verwacht. 

Voor vragen of meer informatie over deze Masterclass kun je contact met ons opnemen via 035 20 48 716 of info@bestuursacademie.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.