Oud-advocaat Frank Bakker, bestrijder van fietsoverlast in de Amsterdamse binnenstad, heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Nederlandse staat verloren. Met de procedure wilde Bakker de overheid dwingen de talrijke verkeersovertredingen van fietsers strenger aan te pakken.
Nederlandse staat gaat niet over Amsterdamse fietser
Oud-advocaat Frank Bakker, bestrijder van fietsoverlast in de Amsterdamse binnenstad, heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen…
Keuzes maken
Handhavers moeten keuzes maken, oordeelt de rechter. Dat verkeersdelicten niet hoog op de handhavingsladder staan, zal Bakker moeten accepteren. Nadat Bakker eerder bot had gevangen in een rechtszaak met dezelfde inzet tegen de burgemeester van Amsterdam, besloot hij minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus te dagvaarden.
Lokale beleidsvrijheid
Grapperhaus ontkent niet dat de Amsterdamse fietser de regels nogal eens aan zijn laars lapt en dat dat irritant kan zijn, aldus de rechter in zijn woensdag gewezen vonnis. De frustraties van Bakker (77) zijn derhalve begrijpelijk, maar het is niet aan de minister om te bepalen waar Amsterdam zijn beperkte politiecapaciteit op inzet. Die beleidsvrijheid komt de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris van politie toe. Over dat beleid heeft de rechter niet veel te zeggen. (ANP)
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
maar het is niet aan de minister om te bepalen waar Amsterdam zijn beperkte politiecapaciteit op inzet......Juist deze zin zal een opening moeten bieden in de denkramen der ambtelijke deskundigen bij de centrale overheid. Geld vrijmaken voor meer politiemensen. Ja, ook om fietsers op hun fouten te wijzen, desnoods onder begeleiding van een financiële sanctie. Aangaande dat dus.
Dit is de makke van Nederland. Er zijn best veel regels maar ze worden vaak niet gehandhaafd of je komt met een goede advocaat er mee weg. Dit frustreert de gewone burger en ondernemer enorm. Ik denk dat de overheid meer moet inzetten op handhaving, met ook een financiele dimensie; het is beter te incasseren van overtreders en hufters, dan van hardwerkende mensen via de belastingen. Als de overtredingen en misdrijven teruglopen, heeft dat ook een voordeel voor de overheidskas want minder geld nodig voor de gevangenis, de rechtspraak, inzet politie, brandweer en hulpdiensten enz. en herstel van vandalisme om maar wat te noemen. Dit is dan geen politiestaat en ook geen urban jungle maar een urban society.
Iedereen had deze uitkomst kunnen voorspellen. Volstrekt kansloze zaak waarbij je je afvraagt dat de heer Bakker toch ook beter moet weten.
En wat nu als je als gemeentelijk beleid opneemt dat je gelet op je beperkte capaciteit geen prioriteit meer legt bij handhaving van de Drank en Horecawet, het Bouwbesluit of de Wet Milieubeheer? Kom je daar de rechter dan ook mee weg?