Is het een ‘prehistorische figuur ’ of een reusachtige ‘uitgelopen aardappel’? Het kunstwerk van Tom Claassen dat in een park in de gemeente Haarlemmermeer moet verrijzen, maakt daar nu al de tongen los. Niet alleen vanwege de omvang van 43 bij 20 meter, ook vanwege de kosten.
'Uitgelopen aardappel' verdeelt Haarlemmermeer
Is het een ‘prehistorische figuur ’ of een reusachtige ‘uitgelopen aardappel’? Het kunstwerk van Tom Claassen dat in een park in de…
Armoedegrens
Is het ‘in tijden dat in onze gemeente duizend kinderen onder de armoedegrens leven’ wel verantwoord om 750.000 euro aan een kunstwerk uit te geven, vraagt oppositiepartij Forza! Haarlemmermeer zich af. De lokale omroep trok de straat op en sprak verontwaardigde bewoners. En waarom stelt, Forza!, werd de gemeenteraad pas van het plan op de hoogte gesteld toen het contract met de kunstenaar al was getekend?
Volgens de norm
Het college van Haarlemmermeer houdt voet bij stuk. Het ‘iconische kunstwerk’ kan gewoon worden gefinancierd uit het budget voor beeldende kunst in de openbare ruimte. Daaruit wordt gedurende vijf jaar anderhalve ton voor het beeld vrijgemaakt. En het honorarium voor de kunstenaar (100.000 euro) is ’volgens de norm die de Rijksgebouwendienst hanteert bij kunstopdrachten.’
Vliegtuigpassagiers verrassen
Bij grootschalige gebiedsontwikkelingen wil Haarlemmermeer zich met kunstwerken onderscheiden, motiveert het college het kunstwerk, verwijzend naar de uit 2012 stammende gemeentelijke Cultuurnota. Daaruit spreekt de ambitie om ‘zelfs soms de passagiers die met vliegtuig arriveren of vertrekken’ vanuit de lucht te verrassen. ‘Dit project is uitvoering van dit voornemen en daarmee valt het onder de bevoegdheid van het college.’
Meer omstreden kunstwerken
Haarlemmermeer heeft een verleden met omstreden kunstwerken. Begin deze eeuw gaf de gemeente de opdracht tot plaatsing van drie iconische bruggen van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Voor de bouw was 16,4 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar de uiteindelijke kosten beliepen bijna het dubbele. Ook bleken ze na plaatsing vatbaar voor roest, wat een extra schadepost van 5 miljoen veroorzaakte. Complicerende factor voor het huidige Haarlemmermeerse college: in november wachten de gemeenteraadsverkiezingen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dag
De Calatravabruggen werken inderdaad als een visitekaartje, ze vallen op en zijn mooi! Ik ben benieuwd naar dit kunstwerk!
Deja vu: In Arnhem was er in de jaren 90 sprake van de zogenaamde "Muur van Ortner". Een gigantisch kunstenmakerswerk dat de stad moest ontsieren. De bevolking is toen in opstand gekomen en het is er gelukkig niet gekomen. Ik wens de inwoners van Haarlemmermeer sterkte.
Waarom worden we als samenleving toch iedere keer weer met dure kunstwerken opgezadeld waar vrijwel niemand op zit te wachten. Wat is dat voor een terreur?
Voor dat bedrag kan een zorgaanbieder in de Jeugd ggz ongeveer 3000 jeugdigen ambulant behandelen.
Het is compleet appels met peren vergelijken. Natuurlijk is het belangrijk dat er geld komt om armoede te bestrijden. Bij voorkeur van het rijk. Maar kunst zien en kunst in een gemeente is belangrijk. Door kunst kan je fantasie leren gebruiken. Kunst zorgt voor een verrijking van je geest.