Met 94 stemmen vóór heeft de Tweede Kamer ingestemd met de veelbesproken asielnoodmaatregelenwet. De uitkomst kwam pas na een avond waarin de fracties van NSC en SGP lange tijd twijfelden. De grootste zorg betrof een toevoeging van de PVV, die illegaliteit strafbaar stelt. Tegenstanders vreesden dat ook humanitaire hulp aan mensen zonder verblijfsstatus hierdoor strafbaar zou worden.
Kamer stemt in met omstreden asielwetten
De VNG noemt de asielwetten onuitvoerbaar

Staatsrechtelijk spookrijden
Uiteindelijk lieten NSC en SGP zich overtuigen door een late brief van demissionair staatssecretaris David van Weel (Asielzaken, VVD). Hij beloofde de wet pas in werking te laten treden na advies van de Raad van State en een hernieuwd debat in de Kamer. Hoewel een NSC’er tegenstemde, ging de rest van de fractie akkoord. Dat leidde tot hoongelach vanaf de linkerkant van het parlement. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker sprak van een ‘boterzachte toezegging’ en verweet voorstemmers ‘staatsrechtelijk spookrijden’. CDA-leider Henri Bontenbal noemde het proces ‘chaos en amateurisme’.
Buitengewoon teleurgesteld
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met scherpe bewoordingen gereageerd op de stemming. De organisatie is ‘buitengewoon teleurgesteld’ en zegt alles in het werk te zullen stellen om de Eerste Kamer te overtuigen van de onhaalbaarheid van de wet. De VNG waarschuwde eerder al dat de strafbaarstelling van illegaliteit juridische risico’s en uitvoeringsproblemen op lokaal niveau met zich meebrengt.
Volgens de VNG worden gemeenten nu opgezadeld met onuitvoerbaar beleid dat op gespannen voet staat met humanitaire beginselen en praktische realiteit. Vooral de dreiging van strafbaarheid bij hulp aan illegalen stuit op weerstand in gemeenteland.
Ook wet tweestatusstelsel aangenomen
Parallel aan de stemming over de noodwet nam de Kamer ook het wetsvoorstel aan voor een tweestatusstelsel in het asielbeleid. Daarin worden vluchtelingen onderverdeeld in twee groepen: zij met een grote kans op asiel en zij met een lagere kans. De laatste groep krijgt minder rechten.
Met 95 stemmen voor werd ook dit voorstel aangenomen, ondanks forse kritiek vanuit onder meer het CDA. Deze partij vreest voor rechtsongelijkheid en stelde dat het voorstel geen doorgang zou mogen vinden in de Eerste Kamer. De komende maanden zal blijken of dat huis zich eveneens tegen de wet keert.
Geen voorrang statushouders bij woningen
Ook stemde de Kamer in met de nieuwe woningwet, bedoeld om het Rijk meer regie te geven over de woningbouw. In het wetsvoorstel is, op aandringen van de PVV, een amendement opgenomen dat gemeenten verbiedt om statushouders voorrang te geven bij de verdeling van sociale huurwoningen.
Dat amendement leidde tot afkeuring vanuit meerdere oppositiepartijen. Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) sprak van ‘ontmenselijking in de wet’. Hans Vijlbrief (D66) noemde het een schending van het grondwettelijk discriminatieverbod. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis noemde het een ‘ernstig toegetakelde wet’, maar stemde ondanks alles voor, in de hoop op aanpassingen in de Eerste Kamer.
Ellende en chaos
In reactie op de stemming gaf de Amsterdamse wethouder Zita Pels (GroenLinks) aan statushouders toch voorrang te blijven geven bij woningtoewijzing als dat nodig is. Ze beschuldigde de Kamer ervan ‘ellende en chaos’ te organiseren en kondigde aan haar beleid in stand te houden, trouw aan de belofte aan haar gemeenteraad: ‘Statushouders doen mee in Amsterdam. 'En dus ook in wonen. Met voorrang als dat nodig is, zoals ik heb beloofd aan mijn gemeenteraad.'
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bljft toch bijzonder dat zo'n groenlinkswethouder alleen spreekt van ‘ellende en chaos’ als Arabieren niet snel genoeg een gratis huis (liefst twee, eentje voor de verhuur) cadeau krijgen. Dat onze eigen kinderen tot Sint Juttemis op een kinderkamertje zijn aangewezen is voor links niet interessant.