De btw-verhoging voor overnachtingen van 9 procent naar 21 procent kan slecht uitpakken voor de inkomsten van gemeenten. Dat schrijft LiasInfo, het digitale kennisportaal voor gemeentefinanciën. Dat kan dan ook weer gevolgen hebben voor de opbrengst van de toeristenbelasting. Uit een analyse uitgevoerd voor het ministerie van Financiën blijkt dat het aantal overnachtingen met wel 30 procent kan gaan dalen. Daarmee dalen ook de lokale inkomsten.
Toeristenbelasting krijgt mogelijk klap door ophoging btw
Gemeenten zouden alvast rekening moeten houden met lagere opbrengsten, aldus LiasInfo.

21 procent
De invoering van het hogere btw-tarief staat gepland voor 1 januari 2026. Het gaat om overnachtingen in hotels en vakantieparken, terwijl campings grotendeels zijn uitgezonderd. Het rijk hoopt hierdoor hogere btw-inkomsten te genereren. Dit ter compensatie van de doorgevoerde verlaging van de inkomstenbelasting.
Onderzoek
In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen weten dat onderzoekbureau Significant APE een impactanalyse heeft uitgevoerd naar de btw-verhoging. Daaruit blijkt enerzijds dat kleine prijsverhogingen op logies doorgaans weinig effect hebben op het aantal overnachtingen. Tegelijkertijd geven geënquêteerden aan dat ze bij een verhoging van de btw minder snel een overnachting zouden boeken.
Effecten
Ook hangt het af van het segment, de regio en het type vakantie. Budgethotels in minder aantrekkelijke regio’s zullen de meeste negatieve effecten ervaren van de prijsverhogingen. Hoewel de staatssecretaris het niet in zijn brief noemt, blijkt uit het rapport van Significant APE dat 30 procent van de Nederlandse respondenten aangeeft uit te wijken naar het buitenland als de btw van 9 procent naar 21 procent wordt verhoogd.
Toeristenbelasting
LiasInfo constateert dat dit ook flinke effecten kan hebben voor de inkomsten van gemeenten. Vooral toeristische gemeenten kunnen een financiële tegenvaller tegemoetzien. Het kennisplatform merkt op dat gemeenten hier beter al rekening mee kunnen houden. ‘Het is dan ook verstandig om het aantal hotelovernachtingen (of de opbrengst van de toeristenbelasting) zoals altijd prudent te ramen voor de komende jaren.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat is dat nou weer, campings die grotendeels vrijgesteld worden. Hoezo wordt er onderscheid gemaakt een camping is een camping.
Ja belasting verhogen levert op een gegeven moment gewoon minder inkomsten op. Er is een kantelpunt voor alles.
Het pakt niet alleen slecht uit voor Gemeenten, maar nog veel meer voor de te treffen ondernemers. Overigens waren (sommige) Gemeenten zelf -via forse verhoging van de toeristenbelasting- ook al druk bezig om 'het kind met het badwater' weg te gooien.
De huidige belastingheffing is al enige jaren te veel gefocust op bedrijven en Box 3 en kan -als hogere belasting al noodzakelijk is- beter worden gericht op verhoging van de algemene loonbelasting/inkomstenbelasting en op de algemene verhoging van de btw. Overigens is het realiseren van forse bezuinigingen bij de Rijksoverheid veel noodzakelijker.