Huishoudens betalen in 2025 8,4 procent meer aan zuiverings- en verontreinigingsheffingen dan in het jaar ervoor. Bij bedrijven komt de stijging ten opzichte van 2024 op 2,8 procent uit. Dat lagere percentage danken de bedrijven aan de vorig jaar gerealiseerde daling van het aantal vervuilingseenheden.
Vervuilende burger meer kwijt aan waterheffing
Huishoudens betalen dit jaar fors extra voor waterheffingen, maar vervuilen ook meer. Bedrijven worden beloond voor hun lagere vervuiling.

Vervuiler betaalt
Dat blijkt uit de cijfers in een Kamerbrief van minister van Infrastructuur en Waterstaat Robert Tieman (VVD). Ministerie en waterschappen onderzoeken hoe, conform eerdere aanbevelingen van de OESO, het profijtbeginsel en het principe ‘de vervuiler betaalt’ op uitgebreidere schaal kunnen worden toegepast in de waterheffingen. Ook om de steun voor de waterschapsbelastingen op de lange termijn te kunnen waarborgen.
Afvalwater
Uit de Kamerbrief blijkt dat het aantal vervuilingseenheden door huishoudens dit jaar naar verwachting met bijna 150.000 stijgt tot ruim 18 miljoen. Bij bedrijven daalt het aantal vervuilingseenheden juist met 250.000 tot bijna 6 miljoen. Het aantal vervuilingseenheden wordt vastgesteld op basis van de mate van vervuiling van het afvalwater dat wordt afgevoerd of geloosd. Onderzocht wordt of er mogelijkheden zijn om grotere huishoudens, die dus ook meer vervuilen, nog eens extra te laten bijdragen aan de zuiverings- en verontreinigingsheffing.
Huishoudens draaien met 1.850 miljoen euro ook in hoofdzaak op voor de watersysteemheffing. De landbouw draagt daar een kleine 200 miljoen aan bij, ongeveer evenveel als het overige bedrijfsleven.
Huiseigenaren
De totale waterheffingen stegen redelijk gelijkmatig voor huurders en huiseigenaren en voor een persoonshuishouders en meerpersoonshuishoudens: allemaal rond de 7,5 procent. Als percentage van hun besteedbaar inkomen zijn huiseigenaren in 2025 0,8 procent (eenpersoonshuishouden) en 0,9 procent (meerpersoonshuishouden) aan waterheffingen kwijt. Bij huurders liggen die percentages iets lager: op respectievelijk 0,7 en 0,5 procent.
Grote verschillen
Eerder onderzoek van het CBS maakte al duidelijk dat de heffingen per waterschap sterk in hoogte kunnen verschillen. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt bij het Wetterskip Fryslân met 679 euro per jaar van alle waterschappen de hoogste heffing. In waterschap De Dommel in Noord-Brabant betaalt eenzelfde huishouden het laagste bedrag, namelijk 370 euro. Bij eenpersoonshuishoudens gaat het om respectievelijk 474 euro (Fryslân) en 206 euro (De Dommel) aan waterschapsbelasting.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wellicht goed om de cijfers mbt de vervuilingseenheden (toename 150.000 voor huishoudens en een afname van 250.000 voor bedrijven) nog eens goed na te checken of hier wel reële cijfers worden gebruikt?
Voor het bepalen van kostenstijgingen is dat nogal van belang, omdat deze sterk afhankelijk zijn van de samenstelling van de waterschapsbesturen. De verschillen voor de heffingen worden bovendien steeds groter en komen onwaarschijnlijk over.