Burgemeester Frank Kerckhaert van Hengelo denkt dat Twente een grote economische impuls kan krijgen door luchthaven Twente te verkopen aan een multinational uit China of India. Onder voorwaarde dat het bedrijf investeert in de technische kennis- en maakindustrie in Twente.
Burgemeester wil vliegveld verkopen aan Chinezen
Burgemeester Kerckhaert wil vliegveld Twente verkopen aan een multinational, op voorwaarde dat het bedrijf investeert in de technische…
Luchtfietserij
Zijn voorstel is geen luchtfietserij, zegt Kerckhaert, die spreekt op persoonlijke titel. Weliswaar loopt er momenteel een aanbestedingsprocedure voor de exploitatie van de luchthaven en zijn drie gegadigden bezig hun plannen daarvoor nader uit te werken. Maar stel dat die aanbesteding mislukt, zegt Kerckhaert. ‘Dan heb ik hier plan B.’
Niet makkelijk
Al sinds het besluit tot sluiting van de luchthaven, acht jaar geleden, is gezocht naar een onderneming die de boel wil overnemen. Kennelijk is het niet makkelijk om tot een exploitabele luchthaven te komen, constateert de burgemeester. ‘Het zou kunnen zijn dat het straks ook niet lukt binnen alle gestelde voorwaarden in de aanbesteding. Mijn optie kan dan heel interessant zijn voor Twente.’
Bedrijfsluchthaven
Kerckhaert stelt zich voor dat multinationals uit opkomende wereldeconomieën grote belangstelling hebben voor vestiging in een hightech-regio met veel potentie en een eigen bedrijfsluchthaven voor de deur. ‘Wij hebben iets in de aanbieding waarvan je niet snel een tweede vindt in Europa.’
Economische impuls
Als voorwaarde stelt hij dat de nieuwe exploitant een toegevoegde economische impuls geeft aan Twente. Door samen te werken met de technische universiteit en gebruik te maken van de technische industrie in de regio. ‘Twente kan daarmee opnieuw een schaalsprong maken.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Indien de verkoop aan China doorgang kan vinden, stel ik voor wat de naamgeving betreft:
" Mao Zedong- airport Hengelo "
"Al sinds het besluit tot sluiting van de luchthaven, acht jaar geleden, is gezocht naar een onderneming die de boel wil overnemen. Kennelijk is het niet makkelijk om tot een exploitabele luchthaven te komen, constateert de burgemeester."
De boel ligt toch wat gecompliceerder met verschillende overheidslagen die hun stempel wilde drukken. Had de landelijke overheid zich er niet, na vier jaar, ineens mee bemoeid dan was de luchthaven nu al open geweest.
Als het allemaal zo fantastisch was als de heer Kerckhaert doet voorkomen, met krachtermen als: "vindt je in Europa niet snel een tweede" dan was de luchthaven allang door een multinational overgenomen.
Lijkt me een typisch gevalletje 'wij van wc-eend adviseren wc-eend'
Franck Kerckhaert praat voor zijn beurt. De provincie en gemeente Enschede bepalen de koers.
Iedere burgemeester wil belangrijk zijn. Er zijn al genoeg vluchthavens in Nederland. En dan aan de Chinezen verkopen? Chinezen zuigen buitenlandse bedrrijven qua kennis leeg en malen nergens om. Niet om milieu, niet op sociaal vlak en als eenmaal de kennis is overgenomen dan zit Hengelo met de brokken. Dom plan van de burgeeester..
There is no free lunch in this world. Bezint eer ge begint. Denk niet dat een Chinese multinational uit vrijgevigheid een lokale Nederlandse luchthaven in de lucht houdt. De Chinezen kopen invloed en kennis - dat zouden wij ook doen als wij in hun positie zaten. In de toekomst zullen ze die invloed en kennis gaan omzetten in macht.
Chinezen investeren, wij desinvesteren. Zij gaan op de lange termijn rendement boeken, wij kiezen voor korte termijn cash, om over tien, twintig of vijftig jaar te ontdekken dat we Chinese vazallen zijn geworden. Zo heeft China dat eeuwenlang gedaan in zijn relaties met "barbaren in het westen". Alleen is dat westen nu iets verder naar het westen opgeschoven.
Chinese multinationals bestaan op dit moment trouwens niet. Het zijn allemaal "nationals", nauw verbonden met de Chinese regering.
Het zou beter zijn om te vertrouwen op eigen kracht. Als dat vliegveld economisch niet levensvatbaar is, kun je ook creatief worden en er iets anders mee doen, dat wel echt in het belang is van Nederland.
En dan hopelijk iets dat ook interessant is voor China en andere opkomende economieën! Geen uitverkoop houden, maar samenwerken op basis van ieders eigen kracht, dat is het devies van elk verstandig land in een multipolaire wereld.
De burgemeester spreekt echt op persoonlijke titel. In 2009 heeft de gemeenteraad met meerderheid besloten om tegen een doorstart van het vliegveld te zijn.