Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam handelt bezwaar WOZ niet goed af

Dat concludeert gemeentelijk ombudsman Ulco van de Pol. Vaak is de gemeente te laat of schiet ze anders te kort.

De manier waarop de hoofdstad bezwaarschriften van Amsterdammers tegen de WOZ-waarde van hun huis afhandelt, deugt niet. Zo slaagt Amsterdam er in ruim de helft van de gevallen niet in om op tijd op een bezwaarschrift te reageren.

Ombudsman Van de Pol
Gebeurt dat wel op tijd, dan schiet de reactie op de bezwaren vaak ernstig tekort. Dat blijkt uit een rapport van de gemeentelijke ombudsman Ulco van de Pol dat hij dinsdag presenteerde.

Behalve dat de gemeente langzaam is met het afhandelen van bezwaarschriften, moet zij de WOZ-waarde ook vaak aanpassen. Eveneens is vaak onduidelijk hoe de gemeente de hoogte van de WOZ bepaalt.

16 duizend bezwaarschriften

De gemeente stelt jaarlijks vast hoeveel huizen en andere onroerende goederen van haar inwoners waard zijn. Met de zogeheten WOZ-waarde (Wet waardering onroerende zaken) in de hand, heffen diverse overheden belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting. In 2010 werden 16.000 bezwaarschriften ingediend tegen de bepaling van de WOZ-waarden van circa 32.000 panden. De ombudsman gebruikte cijfers uit 2010, omdat de cijfers van vorig jaar nog niet volledig en definitief zijn.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter

Ik zou zeggen: zorg als bezwaarmaker dat er een dag na het verstrijken van de beslistermijn een ingebrekestelling bij de heffingsamtenaar ligt. Dan levert het je in ieder geval €1260,-- op. En o ja, vergeet vooral niet te vragen dat je op je bezwaarschrift gehoord wenst te woorden. Dat moet ook binnen de termijn gebeurden. Dus: ping ping!

Op 28 maart 2012, 07:59
Bas

Vroeger werkten bij de gemeentes nog ambtenaren met hersens. Tegenwoordig zijn deze ambtenaren wegbezuinigd ten gunste van incompetent personeel. De gedachte er achter was dat dit geld opleverde omdat er zo o.a. aanspraak gemaakt kon worden op subsidiepotjes. Lekker goedkoop personeel dat ook geen vragen stelt bij de door hun uit te voeren taken. In het verleden werd de WOZ namelijk standaard 10% lager ingeschat dan de marktwaarde waardoor er relatief weinig bezwaarschriften binnen kwamen. Tegenwoordig nemen gemeentes de diensten af van externe taxatiebureaus die betaald worden naar de hoogte van de WOZ omzet. Dus hoe hoger de WOZ schattingen hoe hoger de beloning. Om die reden neemt het taxatiebureau vaak de duurste referentiewoning uit de omgeving als standaard en schroeft zo kunstmatig de prijzen omhoog. Een bezwaar wordt meestal beantwoord middels een standaard afwijzing in de wetenschap dat niet veel particulieren opnieuw in beroep zullen gaan. Dit is oplichting maar omdat de dader in deze de gemeente is, zal het slechts een lichte administratieve slordigheid genoemd gaan worden.

Op 28 maart 2012, 09:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in