De politiebonden ACP en NPB gaan bekijken of zij de minister en korpsbeheerders als werkgever aansprakelijk kunnen stellen voor incidenten waarbij geweld is gebruikt tegen agenten. Dat zou kunnen leiden tot schadeclaims namens de betrokken politiemensen. Dat zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zondag.
Politiebonden willen geld werkgever bij geweld
De politiebonden willen de minister en de korpsbeheerder aansprakelijk kunnen stellen bij geweldssituaties. Volgens de arbowet moeten die…
Arbowet
Volgens de Arbowet zijn de werkgevers verplicht te zorgen voor een zo veilig mogelijke situatie bij het optreden van agenten. De bonden hebben de indruk dat dit lang niet altijd gebeurt. ,,De minister (Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie - red.) en de korpsbeheerder beloven voortdurend dat het beter wordt. Maar het geweld tegen de politie blijft desondanks van een hoog niveau'', aldus de ACP-voorzitter. Bij het eventueel aansprakelijk stellen van de werkgever moet volgens hem worden nagegaan of er bij incidenten bijvoorbeeld sprake is van onvoldoende mankracht.
Incidenten
Van de Kamp reageerde hiermee op meerdere incidenten die zich dit weekend in verschillende plaatsen in Nederland voordeden. Daarbij werden agenten geschopt, geslagen en gebeten. In het Gelderse Heerde liep een agent vermoedelijk gekneusde ribben op. Agenten wilden hier een 22-jarige man aanhouden wegens betrokkenheid bij een vechtpartij. De vader en een broer van de verdachte probeerden dit te verhinderen en sloegen op de agenten in. Het drietal zit vast.
Alcohol
In Schiedam kregen agenten het te verduren nadat zij een groepje alcohol drinkende jongeren in een speeltuin hadden aangesproken op hun gedrag. Een van de jongeren moest van de agenten zijn identiteitsbewijs thuis ophalen. Hij kwam terug met zijn vader (43), moeder (44) en opa (78). Er ontstond een vechtpartij, waarbij de agenten zouden zijn gebeten en geslagen. Ook dit drietal zit vast.
Uitgaansgeweld
In Leeuwarden kreeg de politie zondagochtend vroeg op twee locaties te maken met uitgaansgeweld, waarbij volgens haar fors moest worden ingegrepen om de orde te herstellen. Daarbij werden agenten geschopt en geslagen. De politie meldde negen aanhoudingen bij deze incidenten.
In Deurne kreeg een agent een vuistslag in het gezicht, waarvoor een 22-jarige inwoner van Milheeze werd opgepakt. Ook in Valkenswaard werd een man (23) vastgezet wegens het uitdelen van een klap aan een agent.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Met geld los je geen problemen op. Het lijkt me volkomen logisch dat de politie als werkgever verzekerd is voor schade aan brillen, kleding e.d.
Veel serieuzer is het probleem dat politiemensen bij geweld te weinig erkenning vinden binnen hun eigen organisatie of van hun direct leidinggevenden.
De poltiieorgainisatie is te weinig mensgericht en te veel gericht op politieke processen. En de politiek moet eindelijk eens aandacht krijgen voor de mens achter de politie en de zorg !! Geweld tegen hulpverleners en overheidspersoneel is niet normaal.
De politie moet eens wat vaker de trekker overhalen tegen dit soort straatvuil. En de zogenaamde beste stuurlui die er achteraf altijd iets van moeten en willen vinden zitten lekker veilig met een driedubbel salaris hoog op hun kantoortje. Wat een mietjesmaatschappij zeg. Bezuinig hier maar flink op en laat de politie haar werk doen.
Zag net een item op het journaal. Een arrestatieteam van een man of 10 en één arrestant. Maar dat geweld mag blijkbaar dus wel... en de ME'er die mensen in elkaar trimmen. Of agenten die bij de rechter liegen zoals de moordende agent in Amsterdam... Ik snap best waarom mensen kwaad worden op agenten als die zogenaamd 'integer' optreden en door het OM worden beschermd worden en klagen helpt niet want agentjes legden een ambtseed af...
Absoluut de werkgever aansprakelijk stellen maar ook de feitelijke veroorzakers voor 6:162 BW en ongetwijfeld diverse SR artikelen.
En ja, ik begrijp ook de reacties van de andere inzenders, de oa kan geen kant meer uit, het is lijfsbehoud. Zelfs ik heb al de politie gedaagd in een procedure.
Feit blijft dat de politiek verantwoordelijk is en blijft.
Hoezo: geld van de werkgever. Dat krijgt de politie maandelijks al in de vorm van salaris. Geweld hoort gewoon bij het werk van een politieagent. Vooral (gedoseerd) geweld uitdelen. En als er dan eens terug geslagen wordt: leren de agenten tegenwoordig geen zelfverdediging meer? Wat een watjes.
Dit idee van de bonden slaat natuurlijk nergens op. Bij de politie loop je risico's die inhaerent zijn aan je beroep en als het goed is krijg je daarvoor salaris. Over de noodzakelijke hoogte kan je van mening verschillen.
Iets anders is natuurlijk de schade die door vernielers en misdadigers wordt aangebracht. Daarvoor geldt slechts één remedie: straffen en de volledige schade laten terugbetalen. Vooral dat laatste aspect is nog steeds onderbelicht in ons strafrecht.