Advertentie
financiën / Nieuws

Kaag wil greep overheid op kredietregistratie verstevigen

Door van kredietregistratie een wettelijke taak te maken, wil Kaag meer zeggenschap krijgen op de manier waarop gegevens worden verwerkt.

ANP
18 januari 2023
BKR registratie
Shutterstock

Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil van de registratie van schulden en betalingsachterstanden een wettelijke taak maken waardoor de overheid er meer over te vertellen krijgt. De huidige situatie waarin dat volledig zelfstandig geregeld wordt door Bureau Kredietregistratie (BKR), een private stichting, vindt zij 'onwenselijk'.

Verwerking gegevens

Dat schrijft Kaag in antwoord op Kamervragen van VVD'er Eelco Heinen. Door van kredietregistratie een wettelijke taak te maken, wil zij meer zeggenschap krijgen op de manier waarop gegevens worden verwerkt en welke kredietovereenkomsten precies worden bijgehouden. Wel ligt het volgens een woordvoerder voor de hand dat die taak belegd blijft bij BKR.

Lening van 250 euro of meer

Kredietverstrekkers zijn verplicht een stelsel van kredietregistratie te raadplegen voordat zij een lening afgeven van 250 euro of meer. In de praktijk zijn zij daarbij aangewezen op BKR, omdat er geen andere partijen zijn die zo'n register bijhouden.

Geen regels

Welke schulden precies worden bijgehouden, bepaalt BKR grotendeels zelf. Daar zijn nog geen wettelijke regels voor. Wel is de stichting bij de verwerking van gegevens gebonden aan de grenzen die de privacywet AVG stelt. In een reactie zegt het BKR voorstander te zijn van 'een aanvullende wettelijke verankering' van de kredietregistratie. 'Ook BKR merkt dat de wijze van registratie regelmatig onderwerp van discussie is met veel tegengestelde meningen en inzichten, hetgeen betekent dat de overheid het voortouw hierin dient te nemen', aldus de organisatie die wel hoopt straks door de minister als wettelijk beheerder te worden aangewezen. 'BKR heeft uiteraard de wens deze taak te blijven vervullen.' De stichting geeft verder aan dat in veel andere Europese landen de overheid zich al meer bemoeit met het stelsel van kredietregistratie.

Hypotheken

BKR oogstte vorige maand veel kritiek met het voorstel om ook alle hypotheekschulden te gaan bijhouden. Nu worden alleen hypotheken met een betalingsachterstand van drie maanden of meer geregistreerd. Het plan stuit op verzet van zowel huizenbezitters als kredietverstrekkers. Ook de VVD vindt de voorgestelde uitbreiding 'disproportioneel'. Kaag is dat met de grootste regeringspartij eens. 'Ik zie op dit moment geen reden om hypotheken voor de eigen woning altijd te registreren.' Zij zegt daarover ook in gesprek te zijn met BKR, 'mede in het licht van mijn voornemen om met een wetsvoorstel te komen'.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is niet verstandig en urgent om zaken die al buiten de deur zijn geregeld naar de Overheid toe te halen en hiermee een ministerie op te tuigen. Uit allerlei voorbeelden blijkt dat het Rijk hiervoor onvoldoende is geëquipeerd. Stringente regels stellen voor dit soort bedrijven en het handhaven (!) is een betere (goedkopere) methode. Bovendien is hiervoor op de huidige arbeidsmarkt onvoldoende personeel.
Advertentie