Overslaan en naar de inhoud gaan

Pechtold: maximaal vier provincies

D66-fractievoorzitter en politiek leider Alexander Pechtold wil terug naar vier provincies en gemeenten met minimaal 50 duizend…

Waterschappen weg
Pechtold greep het recente debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan om duidelijkheid te scheppen over het standpunt van zijn partij over de bestuurlijke organisatie van Nederland. ‘Laat ik het maar eens duidelijk en scherp zeggen: stop met de provincies en de waterschappen in de huidige vorm.’

 

Denemarken
De D66-leider vindt dat het kabinet Denemarken als voorbeeld moet nemen. In dat land werd in twee jaar tijd het aantal provincies en gemeenten door schaalvergroting gereduceerd tot vier regio’s en vijftig gemeenten.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Lees hier het hele artikel ‘Provincies opheffen en gemeenten samenvoegen naar Deens voorbeeld’ uit Binnenlands Bestuur nummer 49, 4 december 2009

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap

Dit is toch de fractievoorzitter van de partij die de kloof tussen burger en politiek wil verkleinen? Op deze manier werkt dat in ieder geval averechts. De burgers identificeren zich niet met door Den Haag opgedrongen samenvoegingsgedrochten maar wel met de kleine gemeenschap (voormalige gemeente) waar zij wonen of met hun historisch-cultureel bepaalde regio. Centralisatie heeft zijn langste tijd gehad en werkt alleen maar bureaucratisme in de hand. De tijd is juist rijp voor kleinere, identificeerbare gemeenschapverbanden, zoals regio's (kleinere provincies) en oorsponkelijke gemeenten. Daar herkennen de meeste burgers in dit land zich ook in maar daar heeft D66 kennelijk geen boodschap aan.

Op 4 december 2009, 10:06
Michiel Jonker

Hm, of je het nu "gemeenten", "regio's", "provincies" of "landsdelen" noemt, is niet zo spannend. Pechtold wil kennelijk zowel gemeenten als provincies opschalen tot grotere eenheden waarvan er minder zijn. Als dit tot minder bestuurlijke drukte leidt, zou dat een voordeel zijn. Maar tot minder bureaucratie zal het niet leiden. Eerder zal ambtelijke tijd die nu aan contacten met burgers en andere overheden wordt besteed, straks aan grotere en dus meer complexe interne bureaucratieën worden besteed.
Opschaling is op zichzelf geen oplossing voor problemen, maar eerder een manier waarop het bestuur zichzelf bezig kan houden en een imago van veranderingsgezindheid kan uitstralen (zie het amusante boekje "Het geheim van Den Haag", besproken in Binnenlands Bestuur).
Beter zou het zijn om de aandacht te richten op het functioneren van bestaande overheidsinstellingen. Duik eens de diepte in, stuur een stel pottenkijkers het land in en laat die praten met medewerkers op de werkvloer, zodat ze per overheid kunnen ontdekken waar echte verbeteringen mogelijk zijn, zonder dat daar een algehele stelselwijziging aan vast hoeft te zitten. Dat is minder spectaculair, maar veel nuttiger.
Maar omdat noch landelijke, noch decentrale politici daarmee kunnen scoren, is de kans klein dat dit zal gebeuren.

Op 4 december 2009, 14:58
Rien Fraanje

De cijfers in het artikelte over Denemarken kloppen niet. Aldaar is per 2007 - na een voorbereiding van vier jaar - het aantal regio's teruggebracht van 14 naar 5 en het aantal gemeenten van 278 naar 98.

Op 4 december 2009, 16:09
J. Vis

En dat terwijl grote gemeenten juist enorm blunderen en niet op hun opgaven zijn voorbereid. Telkens blijkt weer dat relatief kleine gemeenten heb best goed doen maar de probleemkinderen onder de grote gemeenten zijn te vinden. Bigger is better bij D66?
Maar de provincies: die mogen weg of samengevoegd. Ze zijn de afgelopen 20 jaar niet in staat geweest hun meerwaarde aan te tonen of maatschappelijke effectenop het kleed te krijgen. Daarnaast zijn het regenteske clubs die ver van alles afstaan.

Op 4 december 2009, 16:23
Jan

Hier blijkt weer eens de ware aard van D66. Grotere gemeenten opdringen waar niemand op zit te wachten. En natuurlijk zonder referendum, hoewel dat toch een speeltje van D66 was.

Op 5 december 2009, 12:45
Michiel Jonker

@ Rien Fraanje: inderdaad, ik dacht al, het waren er toch 5? Nederland heeft drie keer zoveel inwoners als Denemarken. Als je de Deense cijfers overzet naar Nederland kom je uit op 15 provincies en 300 gemeenten. Er moeten in Nederland dus nog drie provincies bijkomen. Ik stel voor: Rijnmond (met Rotterdam en de Drechtsteden), Haaglanden en Groot-Amsterdam. En wat de gemeenten betreft, 17 miljoen gedeeld door 300 is 57.000, dus alles wat onder de 50.000 zit moet inderdaad maar fuseren.
Ziezo. Of is dit toch wat simplistisch? Even aan Pechtold vragen.

Op 5 december 2009, 20:16

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in