Overslaan en naar de inhoud gaan

Bossche burgemeester verdient 85 duizend bij

Veel burgemeesters verdienen naast hun gewone baan een aardig bedrag bij met bijbanen. Burgemeester Rombouts van Den Bosch verdient het…

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft de hoogte bijverdiensten van alle Nederlandse burgemeesters. Met zijn nevenfuncties verdient de CDA'er afgerond 85.000 euro per jaar. Dat is volgens een overzicht dat RTL Nieuws na eigen onderzoek heeft opgesteld goed voor de eerste plaats. Rombouts, die in het najaar zijn ambt neerlegt na een burgemeesterschap van 21 jaar, is onder meer lid van de Eerste Kamer en van E-laadNL, het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur. Hij vindt dat zijn bijbanen een goede combinatie vormen met het burgemeesterschap van de Brabantse hoofdstad.

Verrijking
 'Mijn nevenfuncties zijn ook een verrijking voor de stad. Als bestuurder bij NOC*NSF kan ik bijvoorbeeld sportevenementen naar Den Bosch halen', reageerde hij tegenover de nieuwszender. Het onderzoek heeft betrekking op 2015. Nummer twee is Bernt Schneiders (PvdA), die in dat jaar burgemeester van zowel Haarlem als Bloemendaal was. Hij verdiende met 40.800 euro minder dan de helft bij dan Rombouts. Net onder Schneiders volgen Han Noten (Dalfsen, PvdA) en Toon van Asseldonk (D66, Overbetuwe).

Twaalf bijbanen

Gemiddeld heeft een Nederlandse burgemeester volgens de gegevens van RTL twaalf bijbanen. Twee derde daarvan is ambtshalve, zoals het voorzitterschap van een veiligheidsregio. Een derde van de nevenfuncties is privé. De burgemeesters hebben toestemming van hun gemeenteraad. In totaal turfde RTL 1,2 miljoen euro aan bijverdiensten. Burgemeesters verdienen daarmee een stuk meer bij dan (voltijd-)wethouders, die samen drie ton bijverdienden. Van de 390 gemeenten gaven er 316 de gevraagde informatie. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul

Meeste bijverdienste in het Brabantse, wietknippen?

Op 15 februari 2017, 09:45
JHAGM Sneuf van Toetellaere

Heb wel anders meegemaakt: zal geen naam noemen maar ken er dus wel met destijds 39 !!!bijbanen van Noordelijke Hogeschool, Bestuursacademie, Schippersinternaten, Commissaris Ing Bank, Commissies VNG. etc etc kortom NOOIT aanwezig voor overleg binnen eigen organisatie. En als het lastig werd, de loco de was laten doen. Eén ding hadden alle instituten gemeen: na zijn komst maakten ze verlies......

Op 15 februari 2017, 12:09
doeterniettoe

Bijbanen an sich hoeven geen probleem te zijn, maar dat deze burgemeester probeert via zijn dubbelfunctie evenementen naar Tilburg te halen valt simpelweg onder corruptie.

Op 15 februari 2017, 12:55
Hendrik

Heel veel wethouders werken niet voltijds, maar bv. 95%. Op die manier hoeven ze geen aftrek van salaris te vrezen bij grote bijverdiensten.

Op 15 februari 2017, 13:07
Paul

Ach, heel veel overheidsmanagers vragen arbeidstijdsverlenging aan om meer loon te krijgen en overuren toch betaald te krijgen

Op 15 februari 2017, 13:47
H. Wiersma

Het lijkt me tijd om aan het aantal bijbanen (en de tijd die daarin gaat zitten) paal en perk te stellen. Op dit front zijn al eerder de nodige uitwassen geweest.

Op 15 februari 2017, 17:31
Kareel

Eens met Wiersma. Er moet ook een maximum gesteld worden aan de bijverdiensten uit nevenfuncties. Bv. 20% van het salaris van de voltijdsfunctie. Rombouts zou dan max. 25.000 hebben mogen bijverdienen. Indien hoger, dan dat surplus inhouden op zijn burgemeesterssalaris.

Op 15 februari 2017, 19:37
Jeroen

@ doeterniettoe (-): Goed lezen is een vak dat blijkt maar weer eens, Rombouts is geen burgemeester van Tilburg maar van Den Bosch, verder is het geen corruptie om als burgemeester evenementen naar je stad te halen discutabel is het echter wel.

Op 16 februari 2017, 07:41
K.M. Schaap

Alsof je er blij mee moet zijn dat er sportevenementen naar je stad worden gehaald. Die kosten de gemeente vrijwel altijd meer dan dat ze opleveren.

Op 16 februari 2017, 08:02
H. Karelsen

Hoe kun je een stad maximaal als burgemeester dienen, als je zo veel bijbanen hebt? Ik ben er altijd vanuit gegaan dat je fulltime burgemeester bent, dat is dus kennelijk niet zo. Verder moet je als ambtenaar voor ieder klusje toestemming hebben, wordt er gewikt en gewogen, zelfs bij onbetaalde functies zoals bij de voetbalclub. Laat staan als je er iets mee verdient. Staat toch wel in schril contrast met die EXTRA inkomsten van € 85.000,-- Een gemiddeld jaarsalaris van twee ambtenaren !!

Op 16 februari 2017, 09:31
Sander Heutink

Bijklussen mag in Nederland, ook bij de overheid als "baan" het toelaat. Laat RTL Nieuws eens onderzoek doen naar de uurtarieven van deze "werkzaamheden", de relatie met de betreffende organisaties en wat is dan de toegevoegde waarde. Het volk valt dan echt om van verbazing.

Op 23 februari 2017, 12:40

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in