Advertentie
digitaal / Nieuws

Tweede Kamer wil onderzoek naar ontwikkeling chatapp voor ministers

In Frankrijk mogen ambtenaren voor werk geen Whatsapp, Signal en Telegram gebruiken. Mogelijk gaat Nederland dit voorbeeld volgen.

29 februari 2024
Whatsapp-hack-shutterstock-1107258824.png

Er komt een onderzoek naar de ontwikkeling van eigen chatapplicatie waarmee ministers en ambtenaren kunnen chatten voor zakelijk contact. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die daartoe opriep van NSC-Kamerlid Sandra Palmen.

Met de berichtendienst moeten de chatberichten van ambtenaren en ministers beter beschermd worden en het geeft ook meer opties om de grip op het archiveren van chatberichten te verstevigen.

Palmen verwees in haar motie naar Frans model voor de eigen ontwikkeling van een chatapplicatie. Franse ambtenaren mogen inmiddels niet langer met WhatsApp, Signal en Telegram communiceren voor hun werk, maar gebruiken daarvoor de zelf ontwikkelde chatdienst Tchap.

Nieuw systeem in de maak

De chatberichten van ministers zijn al langer een punt van aandacht. Het ministerie van Algemene Zaken werkt momenteel aan de invoering van een nieuw document management Systeem (DMS) om onder meer chatberichten van demissionair Minister-President Mark Rutte te bewaren. Dit duurt echter langer dan verwacht. Sinds het Inspectierapport voor Overheidsinformatie en Erfgoed dat in september 2022 werd aangeboden heeft Rutte geen berichten meer verwijderd.

Het betekent echter niet dat chatberichten van de premier niet bewaard worden. Sinds eind mei verwijdert Rutte geen berichten meer en worden ze bewaard voor archivering, zoals beloofd in de reactie op het Inspectierapport in 2022. De chatberichten van de Minister-President worden per oktober 2023 ook opgeslagen in het al bestaande document managementsysteem

Statenadviseur van Provinciale Staten Utrecht

Provincie Utrecht
Statenadviseur van Provinciale Staten Utrecht

Digitaal Archivaris

JS Consultancy in opdracht van Raad voor Rechtsbijstand
Digitaal Archivaris

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Let bij het toepassen van dergelijke software vooral op grote zorgvuldigheid (!) op het gebied van mutaties binnen het Kabinet en ambtenaren (tot wanneer heeft iemand toegang tot deze functie?) en niet te vergeten de beveiliging (!).
Advertentie