Advertentie
digitaal / Nieuws

83 procent Nederlanders digitaal vaardig

Nederland heeft het EU-doel van minstens 80 procent inwoners met digitale basisvaardigheden in 2030 nu al bereikt.

10 november 2023
Bejaarde moeder en dochter bekijken een iPad
ANP/ Martine Hoving

In 2030 moet 80 procent van de EU-bevolking ten minste over digitale basisvaardigheden beschikken. Deze doelstelling heeft Nederland per 2023 al bereikt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 83 procent van de Nederlanders tussen 16 en 75 jaar minimaal digitale basisvaardigheden heeft.

Coördinator Planning & Control

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Planning & Control

Adviseur milieu (geluid)

Gemeente Ede
Adviseur milieu (geluid)

Verschil in leeftijdsindeling

Lichtelijk verwarrend: de Europese Unie hanteert voor het doel van ‘digitalisering 2030’ een andere leeftijdsindeling voor digitale vaardigheden dan het CBS sinds jaar en dag voor Nederland hanteert. Het Europese doel laat de 75-plussers volledig buiten beschouwing.

Volgens de cijfers die vandaag over Nederland zijn gepubliceerd, heeft bijna 79 procent van de Nederlanders minimaal digitale basisvaardigheden. In 2021 was het nog 74 procent. Het gaat dan om de hele bevolking vanaf 12 jaar, dus inclusief 75-plussers.

Eigen inschatting

De cijfers zijn afkomstig uit een enquête naar ict-gebruik onder ongeveer 6 duizend mensen van 12 jaar of ouder. Het onderzoek wordt in alle EU-landen op dezelfde wijze uitgevoerd. Deelnemers geven zelf aan of ze beschikken over basisvaardigheden of meer dan basisvaardigheden op vijf gebieden: informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming, en softwaregebruik. Nederlanders achten zichzelf het handigst met online communicatie en het minst handig met software.

Leeftijdsafhankelijk

Hoe digitaal vaardig mensen zijn, verschilt sterk per leeftijd en onderwijsniveau, schrijft het CBS. Er zijn meer dan twee keer zoveel mensen met meer dan digitale basisvaardigheden onder de 25- tot 45-jarigen als onder de 65- tot 75-jarigen. Daarboven neemt het aantal mensen met meer dan digitale basisvaardigheden snel af.

Nederland staat samen met Finland bovenaan in een overzicht uit 2021 van EU-landen met het grootste aandeel inwoners van 16 tot 75 jaar met minimaal digitale basisvaardigheden. Opvallend is dat Nederland het grootste percentage inwoners met meer dan digitale basisvaardigheden kent (of in ieder geval meer inwoners die zichzelf zo beschrijven).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie