In Santa Monica, Californië, woedt een strijd tussen bewoners en de zelfrijdende taxi’s van Waymo. Zo’n driehonderd autonome voertuigen zorgen er voor nachtelijke geluidsoverlast bij laadstations in woonwijken. Pieptonen bij het achteruitrijden, knipperende lichten en het constante gerommel van menselijke medewerkers die de auto’s schoonmaken, drijven buurtbewoners tot wanhoop.
Hoe technologie in de publieke ruimte steeds vaker op verzet stuit
In de VS trekken bewoners ten strijde tegen robotaxi's en schuwen vandalisme niet.

De weerstand gaat verder dan klachten, zo beschrijft CNN. Een groep zelfverklaarde stackers saboteert de robotaxi’s inmiddels door hun sensoren met tape af te plakken, waardoor ze stilvallen en zich ophopen in steegjes. Zo proberen bewoners robots de toegang tot laadstations te blokkeren.
Waymo probeert inmiddels met stillere apparatuur en snelheidsbeperkingen overlast te verminderen, maar bewoners vinden dat onvoldoende. De stad kan niet goed ingrijpen, omdat vergunningen voor autonome voertuigen uitsluitend door de Californische staat worden afgegeven. Het bestuurlijke vacuüm vergroot volgens CNN het gevoel van machteloosheid onder de inwoners.
Verzet tegen nieuwe technologie groeit
Het Santa Monica-conflict is geen op zichzelf staand incident. Overal waar technologie zichtbaar en hoorbaar de publieke ruimte binnendringt, laait verzet op. In San Francisco werden robotaxi’s van Cruise en Waymo eerder al geblokkeerd door activisten die verkeerskegels op de motorkap plaatsten. In Londen leidde de uitrol van slimme verkeerscamera’s voor milieuzones tot sabotage en het massaal vernielen van ANPR-camera’s. En in Amsterdam en Rotterdam ontstonden protesten tegen 5G-masten, uit angst voor straling en aantasting van het straatbeeld.
In al deze gevallen voelen bewoners zich onvoldoende gehoord bij de invoering van nieuwe technologie. De publieke ruimte verandert voor hun gevoel zonder voorafgaand overleg, en het is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor toezicht en regelgeving.
Lessen voor Europa
Voor Nederlandse en Europese steden kan dit een belangrijk signaal zjin. Nieuwe technologie, of het nu gaat om zelfrijdende voertuigen, drones of slimme sensornetwerken, roept vaak pas weerstand op als de impact voelbaar wordt. Zonder voorafgaande inspraakprocedures en duidelijke kaders ontstaat al snel wantrouwen en protest. Professor Hamid Ekbia van de Autonomous Systems Policy Institute waarschuwt dat dit slechts “het topje van de ijsberg” is: ‘We moeten technologie reguleren vóór invoering, niet pas als de problemen zichtbaar worden.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.