Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten profiteren van CBS-samenwerking datatechnologie

Het CBS gaat een samenwerking op het gebied van data-technologie aan met nationale en internationale partijen uit de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs, het Center for Big Data Statistics (CBDS). De gemeenten die met CBS al op open data-gebied samenwerken gaan ook profiteren van de innovaties die hier uit voortkomen.

27 september 2016

Het CBS gaat een samenwerking op het gebied van data-technologie aan met nationale en internationale partijen uit de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs onder de naam Center for Big Data Statistics (CBDS). De gemeenten die met CBS al op open data-gebied samenwerken gaan ook profiteren van de innovaties die uit de samenwerking voortkomen.

Samenwerking met Zuid-Koreaans statistiekbureau

Het CBDS is dinsdag officieel gelanceerd en moet de kwaliteit van statistiekvoorziening verhogen. Veel organisaties, waaronder gemeenten, investeren flink in data-technologie. Toch verloopt dit niet altijd even soepel en is het voor veel partijen lastig om data-statistieken van hoge kwaliteit te produceren, zo merkt het bureau. Omdat het CBS al decennia lang een rol speelt als dataknooppunt voor beleid en wetenschap, is het de aangewezen partij in Nederland om een voorstrekkersrol te spelen, stelt minister-president Mark Rutte in een persbericht. Bij de samenwerking zijn tientallen grote Nederlandse organisaties inbegrepen, maar ook het Zuid-Koreaanse statistiekbureau Kostat, dat zich primair richt op methodologische en technologische aspecten van het gebruik van data voor statistische doeleinden.


Statistiekvoorziening verbeteren
Het CBDS wil de statistiekvoorziening actueler maken, nieuwe statistieken produceren en bij

bestaande statistieken meer verdieping naar bijvoorbeeld regio of sector aanbrengen. Directeur-generaal van het CBS Tjark Tjin-A-Tsoi denkt dat er met de samenwerking een betere beleidsondersteuning ontstaat. ‘Terwijl het geautomatiseerd integreren van databronnen en datastromen bovendien tot forse efficiencyverbeteringen kan leiden.’ Bij de samenwerking zijn onder meer diverse universiteiten, banken, en bedrijven betrokken. Het Center for Big Data Statistics gaat werken vanuit de CBS-vestigingen in Heerlen en Den Haag. Projectteams met CBS-medewerkers en vertegenwoordigers van de partnerorganisaties krijgen er de faciliteiten om gezamenlijk aan big data-projecten te werken.


Gemeenten profiteren mee

Het CBS is onlangs ook de samenwerking aangegaan met gemeenten op het gebied van statistiekproductie. Zo werd in Eindhoven afgelopen week het eerste CBS Urban Data Center gelanceerd.  Dit samenwerkingsverband combineert de kennis van CBS over onder meer data-infrastructuur, dataverwerking en privacy met de ambitie van de gemeente Eindhoven om zich te ontwikkelen tot een datagestuurde smart society. De Urban Data Centers zullen gebruik gaan maken van de innovaties die voortkomen uit het Center for Big Data Statistics. Ook de gemeente Heerlen heeft inmiddels besloten om samen met CBS een Urban Data Center op te zetten. 

Meer informatie over de samenwerking is hier te vinden. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie