Eenderde van de gemeenten is nog niet aangesloten op het landelijke systeem dat beperkingen op gebouwen en grond bijhoudt. Dat had vanaf 1 juli wel gemoeten. Ze zouden nu schadeclaims riskeren.
Weinig gemeenten aangesloten op onroerendgoedregistratie
Eenderde van de gemeenten is nog niet aangesloten op het landelijke systeem dat beperkingen op gebouwen en grond bijhoudt. Dat had vanaf 1…
Sinds 1 juli is de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen ontroerende zaken (Wkpb) van kracht. Die moet door overheden opgelegde beperkingen op onroerend goed via één loket (ook elektronisch) ontsluiten voor burgers, bedrijven, makelaars en notarissen. Zo kan wie een huis of grond wil kopen, vooraf weten wat ermee mag of moet. Op basis van zo’n dertig wetten kan de overheid in totaal rond tachtig beperkingen opleggen, zoals een onderhoudsverplichting of een monumentstatus.
Gemeenten moeten dat bijhouden en hun gegevens ook aan de Landelijke Voorziening Wkpb leveren, die het Kadaster beheert. Andere bestuurslagen leveren daar direct aan. De LV Wkpb moet een geïntegreerd overzicht bieden van alle publiekrechtelijke beperkingen op een perceel en werkt als verwijsindex. Voor informatie over beperkingen zelf moet men naar de instantie, die ze heeft opgelegd.
Zes weken na het van kracht worden van de wet hadden 146 gemeenten (33 procent) zich nog niet op de Landelijke Voorziening aangesloten. Opmerkelijk is dat dit niet alleen kleintjes zijn, waarvan dikwijls wordt gezegd dat ze hun ICT-uitdagingen en –verplichtingen niet aankunnen. Twaalf achterblijvers zijn groter dan 70.000 inwoners: Almere, Ede, Westland, Sittard-Geleen, Heerlen, Hilversum, Hengelo, Oss, Lelystad, Almelo, Vlaardingen en Alphen aan den Rijn.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de in gebreke blijvende leden per brief opgepord tot het spoedig voldoen aan de wettelijke verplichting. Dagelijks vinden 20.000 opvragingen plaats en met 146 afwezige gemeenten betekent dat vele vergeefse pogingen. “Dat kan niet alleen tot veel brieven, telefoontjes en email berichten aan uw gemeente leiden, maar ook tot schadeclaims,” aldus de VNG.
Nicole de Keijzer van de VNG spreekt in een toelichting relativerende woorden. Ze is ‘niet ontevreden’ en er zijn altijd ‘aanloopproblemen’. Ze veronderstelt dat invoering van de Wkpb in de vakantieperiode een rol speelt. Ook met schadeclaims loopt het niet zo’n vaart. “Dat gaat over aantoonbare schade en daarvan is nog niet gauw sprake.” Ze wijst erop dat nu de sinds 1 juli opgelegde beperkingen moeten worden opgenomen en er tot 1 juli 2009 tijd is om de eerder opgelegde toe te voegen. “Het is dus sowieso nog niet compleet.” (Peter Mom)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
kan de Gemeenke dus nu aan geefen waar grensen zijn van een perseel ?