De Amsterdamse GGD heeft financieel belang bij de realisering van het Elektronische Kinddossier (EKD) door Ordina, stelt concurrent Centric. Dat wil gunning van de opdracht aan Ordina voorkomen. De gezondheidsdienst ontkent.
‘Belangenverstrengeling bij gunning kinddossier’
De Amsterdamse GGD heeft financieel belang bij de realisering van het Elektronische Kinddossier (EKD) door Ordina, stelt concurrent…
Centric en twee andere mededingers hebben een kort geding aangespannen tegen de stichting EKD.NL, die begin juli het voornemen bekend maakte ontwikkeling en beheer van het kinddossier aan Ordina te gunnen. Dat was nadat de rechter in een eerdere rechtszaak, door Ordina aangespannen, gunning aan Getronics PinkRoccade had verboden vanwege onregelmatigheden in de procedure. EKD.NL kon toen opnieuw aanbesteden danwel de opdracht aan Ordina geven en wil dus dat laatste. Tegen dit plan maken naast Centric ook Getronics en Ness bezwaar.
In het eerste kort geding legde het hoofd I&A van de hoofdstedelijke GGD, Hans de Bruijn, een voor EKD.NL belastende verklaring af. Als lid van het beoordelingteam had hij erop gewezen dat de offerte van Getronics niet deugde, maar geen gehoor gevonden. De kwestie was volgens de voorzitter van het team al ‘geadresseerd’, verklaarde De Bruijn, die zijn geheimhoudingsplicht zei te schenden omdat hij de waarheid belangrijker vond.
Centric plaatst die verklaring in de dagvaarding, die het tegen EKD.NL heeft uitgebracht, in een ander daglicht. De GGD’en Amsterdam en Rotterdam hadden Ordina namelijk eerder opdracht voor een kinddossier gegeven, ‘Kidos’. Ze wilden het zelf gebruiken en het tegen betaling in licentie geven aan andere GGD’en en thuiszorginstellingen. “Bij de keuze voor Ordina (en dus voor ‘Kidos’) zou de GGD Amsterdam de gedane investering kunnen terugverdienen, bij de keuze voor een andere leverancier niet,” aldus Centric.
Volgens GGD-woordvoerster Els Keijser zijn de afspraken met Ordina vorig jaar gewijzigd, juist met het oog op de beoogde EKD-aanbesteding. “Alle intellectuele eigendomsrechten zijn overgedaan aan Ordina, om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Er is geen enkel financieel belang meer voor de GGD.”
Centric verwijt EKD.NL de inschrijvingen niet objectief te hebben bekeken door Ordina’s offerte, eerst ongeldig bevonden, ineens geldig te verklaren. Het bedrijf wil een nieuwe aanbesteding en eist anders de opdracht voor zichzelf op. Getronics is naar de rechter gestapt omdat het de procedure, vooral qua ‘prijsstelling en beoordelingssystematiek’, niet transparant genoeg vindt. Ness wil zijn bezwaar niet toelichten. De stichting EKD.NL bewaart een reactie tot 3 september, als de rechter de drie zaken in een gecombineerde zitting behandelt. (Peter Mom)