Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dring die bodemplaat op'

Tuig een landelijke ICT-bedrijfsvoering op en maak gemeenten 'franchise-nemer'. Een beetje dwang mag best, vindt ICT-samenwerkingspionier…

Tuig een landelijke ICT-bedrijfsvoering op en maak gemeenten 'franchise-nemer'. "Het is te zot voor woorden om nog zelf het wiel te willen uitvinden", stelt ICT-samenwerkingspionier Almar Wimer Siebenga.


Slechts het begin

Het bij elkaar zetten van de gemeentelijke computers en de bijbehorende ICT-afdelingen is misschien een mooi begin van ICT-samenwerking, maar dat is niet het echte verhaal. “Nog steeds denkt men vaak dat automatisering een einddoel is. Maar ICT is alleen maar voorwaardenscheppend voor de samenwerking in procesinrichting en -ontwikkeling bij gemeenten”, zegt Almar Wimer Siebenga. De nuchtere Fries was negen jaar lang directeur van het ICT-samenwerkingsverband Zuidwest-Fryslân, waarin aanvankelijk zes en later zeven gemeenten hun ICT gezamenlijk aanpakten. Sinds begin dit jaar zijn het er nog drie – gemeentelijke herindelingen hebben nu eenmaal ook gevolgen voor samenwerkingsverbanden.

Autonomie-angst
Bij het ISZF werden ICT-afdelingen, netwerken en computerhardware samengevoegd. Maar al snel moest er nieuwe software komen voor bijvoorbeeld de basisregistraties en het zaakgericht werken en kwam men tot het inzicht dat gemeenschappelijke keuzen toch wel handig waren. “Maar dan kom je al aan de processen en de organisatie van de deelnemende gemeenten”, zegt Siebenga. En dan beginnen de discussies. “Je ziet nog steeds met nieuwe samenwerkingsverbanden dat deelnemers de softwarekeuzes voor zichzelf willen houden. Alsof dat je autonomie bevestigt. Als je gaat samenwerken op die onderste laag, doe dat dan ook op de hogere lagen. Anders blijf je met een heel brede ICT-basis werken en dat is gewoon zonde.”

Franchise-onderneming
Hoe hoger de laag waarop wordt samengewerkt, hoe complexer en dynamischer de problematiek. Maar die complexiteit mag niet leiden tot kleinschaligheid en eigenwijsheid, vindt Siebenga. Hij is ervan overtuigd dat de processen – en dus ook de informatiestromen – aan de uitvoerende kant over een jaar of tien veel meer op elkaar lijken dan nu. “Ik zeg al jaren dat je een gemeente moet gaan zien als een franchise-onderneming, die zijn bedrijfsvoering niet meer afzonderlijk gaat inrichten. Dat moet op regionale, of later wellicht op landelijke schaal gebeuren. En lokaal moet die gemeente zijn sociaal-economische problematiek en zijn ruimtelijke ordening aanpakken op de manier die past bij het gebied.”

Beetje dwang wel nodig
Toch is het voorlopig al lastig genoeg op regionale schaal samen te werken, weet ook Siebenga. Hij denkt dan ook niet dat die landelijke schaal van onderop ontstaat. “Ik denk dat het van bovenaf moet worden opgelegd om die versnelling te bereiken. Als iedereen het rationeel met elkaar eens is dat je synergie krijgt door samen te werken, maar het toch moeilijk blijkt, dan helpt het gewoon als van bovenaf gezegd wordt ‘we gaan helpen maar we gaan ook dingen opleggen’. We hebben destijds subsidie gekregen van BZK en Inaxis. Dat heeft zoveel steun gegeven aan onze bestuurders om die samenwerking te verdedigen naar de raad en de medewerkers. Dat moet je weer hebben. Ik zou graag met minister Stef Blok aan tafel willen om dit te bepleiten. Op de autonome manier gaat het veel te langzaam.”

Lees het hele interview met Almar Wimer Siebenga in Binnenlands Bestuur nummer 3 van 2013.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan van Til

Doet me denken aan het verhaal over de man die z'n autosleutels was verloren en er naar zocht onder het schijnsel van een straatlantaarn. Op de vraag van een voorbijganger of hij zijn sleutels onder de lantaarn heeft verloren... antwoordt de man: "Nee, een meter of 10 verderop, maar daar is het donker".
Anders gezegd als we de diagnose niet weten te stellen... is elke voorgestelde oplossing een slag in de lucht.
Het draait niet om techniek, maar om informatie. Het draait niet om standaardisatie van techniek, maar om standaardisatie van situationele betekenis van informatie. Het draait niet zozeer om samenwerking, maar om het elkaar kunnen begrijpen door techniek heen. Het gaat niet om opdringen, maar om aanreiken van mogelijkheden waarvoor men in de rij gaat staan.

Op 18 februari 2013, 15:16
Janssen

Ik weet iets beters, maak de overheid gewoon kleiner. Minder regels, betekent minder gebouwen, minder ambtenaren, minder bestuurders, de overheid wordt voor de burger goedkoper.
Deze brave man, vindt dat je zaken moet centraliseren, alsof dit een oplossing is voor per definitie een inefficient systeem. Daarbij de intensie mag wel goed zijn, maar de einduitkomst is discutabel. Gezien de ervaringen in het verleden is nu juist de garantie dat dit misgaat.
Houd de overheid klein, dan zij de problemen ook klein.

Op 18 februari 2013, 15:36
bram berends

Jammer dat "easymoney" zo minzaam op het artikel reageert. Hij / zij (?) toont daarmee geen inzicht te hebben in processen, macht en sturing. Siebenga geeft duidelijk aan dat ICT randvoorwaardelijk is. Maar het lijkt er steeds op dat het bij ICT gaat over verdelen van macht. Tegendraads bijna. Juist om die reden moet je geen discussie over instrumenten als ICT hebben. Macht moet via democratie worden verdeeld en niet via ICT. Ik denk dat Siebenga het bij het rechte eind heeft. Een goed idee dat minstens een landelijke verkenning verdient.

Op 19 februari 2013, 09:31

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in