Advertentie
digitaal / Nieuws

Extra Windows XP-support kost Amsterdam 2 ton

Amsterdam betaalt Microsoft bijna twee ton voor het extra jaar ondersteuning van Windows XP op duizenden computers. De afbouw van XP ligt op schema, zegt de gemeente.

19 november 2014

Amsterdam betaalt Microsoft bijna twee ton voor het extra jaar ondersteuning van Windows XP op enkele duizenden gemeentelijke computers. De afbouw van XP ligt op schema, zegt de gemeente.


Eén jaar extra
Sinds april ondersteunt Microsoft het oude besturingssysteem Windows XP niet meer, maar diverse gemeenten hebben nog XP-PC's in gebruik. In april sloten vijf grote gemeenten (waaronder Amsterdam), de VNG en de gemeentelijke Informatiebeveiligingsdienst (IBD) een overeenkomst met Microsoft voor een jaar lang ondersteuning (lekken dichten en migratiehulp). In mei hadden 68 decentrale overheden zich daarbij aangesloten, tegen een tarief van 5.000 of 15.000 euro. Amsterdam betaalt klaarblijkelijk een fors hoger bedrag.

Op schema
"De uiteindelijke afrekening via de VNG met Microsoft bedraagt € 197.381,- voor de gemeente Amsterdam", meldt de woordvoerster van de gemeente. "In dit bedrag zitten ook de kosten voor de garantstelling, waarvoor Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven gezamenlijk hebben getekend." Amsterdam is inmiddels druk bezig met het vervangen van de oude PC's. "Van de in april 2014 resterende 6400 Windows XP-computers binnen de Gemeente Amsterdam zijn inmiddels circa 2500 werkplekken uitgefaseerd. De verdere uitfasering ligt op schema", aldus de woordvoerster.


3 miljoen

Eerder meldde minister Stef Blok de Kamer al dat de Rijksoverheid als geheel ongeveer drie miljoen euro betaalt aan Microsoft voor een vergelijkbare ondersteuning van de softwareleverancier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie