Overslaan en naar de inhoud gaan

'Declaratiechaos', of valt het mee?

Voor de nieuwe declaratiestromen rond WMO en jeugdzorg zullen naar verwachting de voorzieningen op 1 januari wel klaar zijn. Eén partij…

Voor de nieuwe declaratiestromen rond WMO en jeugdzorg zullen naar verwachting van KING de technische voorzieningen op 1 januari wel klaar zijn. Eén partij waarschuwt echter voor een 'declaratiechaos'.

Standaarden genegeerd
De decentralisaties veranderen veel aan de informatiestromen rond verantwoording en declaraties in WMO en jeugdzorg. Zorgaanbieders krijgen opeens heel veel gemeentelijke klanten en gemeenten moeten met diverse aanbieders zakendoen. Daar zijn standaarden voor ontwikkeld - iWMO en iJZ - maar volgens directeur Wouter Fleers van dienstverlener The Beagle Armada zullen veel gemeenten zich daar niet bij aansluiten en met eigen declaratieprotocollen komen - met een 'declaratiechaos' als gevolg.

Foutieve aannames
Kees Groeneveld, relatiemanager Operatie NUP bij KING, vindt het uit de lucht gegrepen. "Het is juist de bedoeling dat de gemeenten de juiste software in huis hebben voor het afhandelen van de declaraties. De leveranciers gaan daarmee binnenkort testen." Zo'n 15 leveranciers passen hun software aan voor iWMO en iJZ. "De gegevensstroom gaat vervolgens via het gegevensknooppunt en dat kan alleen als je daarvoor die standaarden gebruikt." Fleers maakt volgens hem 'foutieve aannames. "Die standaarden zijn volledig afdekkend voor de declaratieberichten. Dat is met het Inlichtingenbureau en het Zorginstituut Nederland besproken."

Verantwoordingseisen
Fleers geeft toe dat zijn bedrijf een commerciële insteek heeft; het biedt een softwarematig afhandelingsplatform voor het 'vertalen' en verwerken van declaraties en facturen, volgens welk gemeentelijk protocol dan ook. "Maar het kunnen aansluiten op die standaarden is wat anders dan de uitvoering volgens die standaarden laten verlopen. Onze klanten hebben veel verschillende verantwoordingseisen die niet aan die standaarden zijn gekoppeld. Standaarden losen niet alles op en gemeenten hebben beleidsvrijheid."

Volgens plan
Na een leveranciersbijeenkomst afgelopen dinsdag is Groeneveld er echter van overtuigd dat het volgens plan gaat verlopen. "We verwachten dat tussen begin en half december de software klaar is en dat dus in januari de gemeenten live kunnen gaan. Technischs gezien zullen we dus tijdig klaar zijn. Of dat procesmatig ook het geval is, daarin heb ik nog geen inzicht. Dat is ook aan de gemeenten zelf."

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn

Twee weken de tijd om te testen? Ik verwacht een aantal patches rond februari/maart 2015.

Op 24 november 2014, 14:29

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in