Overslaan en naar de inhoud gaan

Actieplan moet einde maken aan wildgroei overheidswebsites

Het Nationaal Actieplan WebBeleid (NAWB) moet de herkenbaarheid, kwaliteit en beheersbaarheid verbeteren van de websites die mogen blijven

Toetsenbord met rolstoelicoon erop
Het Actieplan moet websites ook toegankelijker maken − Shutterstock

Demissionair staatssecretaris voor digitalisering Eddie van Marum (BBB) wil gaan snoeien in de wildgroei aan overheidswebsites. Het Nationaal Actieplan WebBeleid (NAWB) moet de herkenbaarheid, kwaliteit en beheersbaarheid verbeteren van de websites die mogen blijven.

Overzicht creëren

De overheid weet zelf niet precies hoeveel overheidswebsites er zijn en wie erover gaat. Voor een willekeurige internetbezoeker is het lastig om te weten waar je moet zijn voor overheidsinformatie en diensten. En is de informatie die je aantreft wel actueel en correct? Ten slotte zijn er ook mensen die misbruik maken van de chaos door te doen alsof hun website een officiële site is van bijvoorbeeld de gemeente of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Met het Nationaal Actieplan WebBeleid (NAWB) wil Van Marum in stappen tot een meer beheersbare situatie komen. De eerste stap is het creëren van overzicht. Daarvoor wil hij versneld het Register Internetdomeinen van de Overheid (RIO) laten vullen. Hij overweegt de inzet van een logo-detectieservice om misbruik van het Rijkslogo aan te pakken.

Nieuwe domeinextensie?

Stap twee is de verkenning die momenteel plaatsvindt ‘naar de vraag of de impact van invoering van een uniforme domeinnaamextensie voor websites gerechtvaardigd is om de herkenbaarheid van (Rijks-)overheidswebsites voor burgers te vergroten zodat over dit vraagstuk een gewogen besluit kan worden genomen’. Concreet wordt onderzocht of het verhuizen van alle overheidswebsites naar .overheid.nl of .gov.nl de moeite waard is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Een digitale ‘wegwijzer’ op Overheid.nl moet bezoekers vervolgens duidelijk maken waar alle praktische informatie van de overheid te vinden is. De wegwijzer legt uit hoe je iets moet aanvragen of regelen met de overheid of wijst door naar de juiste instantie.

Op dit moment heeft slechts 1 op de 7 websites volledig toegankelijke pdf’s.

Toegankelijker

Ondanks de wettelijke verplichting voldoen veel overheidswebsites nog altijd niet aan de verplichte standaarden voor digitale veiligheid en toegankelijkheid. Het actieplan poogt ook hier wat aan te doen. Als er eenmaal overzicht is, wordt het makkelijker om deze wet na te leven, verwacht de staatssecretaris. Een groot probleem voor slechtzienden (en voor machine learning) vormen ontoegankelijke pdf-bestanden. Op dit moment heeft slechts 1 op de 7 websites volledig toegankelijke pdf’s. Daarom laat hij een voorziening bouwen dat pdf’s kan omzetten naar een toegankelijk alternatief. Het systeem, NLdoc, gaat binnenkort live.

Wie ontoegankelijke overheidssites tegenkomt, kan in de toekomst een melding doen, een zogeheten Coordinated Accessibility Disclosure. Dit naar analogie van meldingen van online kwetsbaarheden, de zogeheten Coordinated Vulnerability Disclosure.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Centraal toezicht vooraf

Het probleem dat overheidsorganisaties niet aan wettelijke standaarden voldoen is oud. Komt er met dit actieplan dan werkelijk verandering in? Een laatste alinea in het plan biedt hoop: er komt centraal toezicht. Van Marum: ‘Het tempo waarmee overheidsorganisaties gaan voldoen aan de wettelijke verplichting voor digitale toegankelijkheid en informatieveiligheid moet omhoog. […] Voorheen werden deze twee standaarden nog elk apart bekeken, maar aangezien het in beide gevallen draait om webstandaarden, worden deze voortaan in samenhang opgepakt onder mijn regie.’

De focus van het toezicht ligt op controle vooraf, om ervoor te zorgen dat websitebouwers kiezen voor wettelijk verplichte standaarden by design. Tot slot volgt de wat cryptische zin ‘Inzet op controle vooraf zal onderdeel gaan vormen van de beoogde regiefunctie binnen het geactualiseerde internetdomeinbeleid.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Dat lijkt mij een goed plan, want met uniformering daarvan is veel geld te verdienen voor de Overheden (wél uitvoeren in overleg met IPO/VNG/Unie van Waterschappen). Het raamwerk van de website (ca. 70%) kan namelijk hetzelfde zijn. Het voordeel is ook nog eens dat het allemaal veel toegankelijker wordt voor gebruikers.

Op 2 juli 2025, 10:21

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in