Politieke apartheid
Nee, vindt lijsttrekker Marco Swart van de VVD. Zijn partij is niet uitgenodigd voor de bijeenkomst, en dat noemt hij ‘politieke apartheid’. De VVD voert dan ook als een van haar verkiezingsleuzen de slogan 'In Deventer spreken we Nederlands.' Volgens Swart, die al de hele campagne hamert op het belang van Nederlandse taalbeheersing, geven de Turkse politici het verkeerde signaal. ‘Ze roepen om het hardst dat Nederlands belangrijk is (…)’, staat er op zijn weblog. ‘Maar ze vinden het kennelijk prima dat je gaat stemmen zonder dat je een woord Nederlands spreekt.’ Met zijn uitspraken haalde Swart de publiciteit. Zelfs NOVA besteedde er gisteravond een uitzending aan.
Laagdrempelig
Orhan Arslan (Groen Links), een van de uitgenodigde raadsleden, zegt verbaasd te zijn over de ophef. Het gaat niet om een debat, maar om een kennismaking met een doelgroep die anders niet bereikt wordt, zegt hij. ‘Ik hoor van veel mensen dat ze niet weten dat er verkiezingen zijn. Dat is jammer. Bij de eerste generatie immigranten spelen nog taalproblemen en door zo’n bijeenkomst in het Turks te houden, maak je het wat laagdrempeliger. Ik zeg juist tegen mijn achterban: verbreed je horizon, kijk naar hoe je je stem uitbrengt. Kijk niet alleen of iemand allochtoon is.’ Volgens Arslan mist de VVD die aansluiting met de doelgroep. ‘Als hij bang is stemmen kwijt te raken, moet hij op zoek naar iemand van Turkse komaf.’
Niet verplichten
Zijn CDA-collega’s zijn het op dat punt met hem eens, laten zij in De Stentor weten. Maar raadslid Cetim Yildirim van de PvdA vindt de suggestie onzin. ‘Je kunt niet elke partij verplicht stellen een Turk in hun gelederen op te nemen.’ Bij een bijeenkomst rond het thema verkiezingen moet de voertaal Nederlands zijn, vindt hij. ‘Dan moet je alle elf Deventer partijen de kans geven om hun standpunt neer te zetten.’
Het initiatief voor de bijeenkomst zou overigens zijn gekomen van een Turkse tv-zender. Het is niet duidelijk welke.
Verkiezingsdebat in het Turks
Trammelant in Deventer. Op de voetbalvereniging SV Turkse Kracht zijn aanstaande vrijdag zes politici van Turkse komaf uitgenodigd. Ook het…
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nederland draaft weer eens stevig door in het naar de zin maken van allochtone wensen. In Nederland spreken we Nederlands! Iedere partij hoort aan een dergelijk debat te kunnen deelnemen, ook partijen die geen Turkssprekende in hun gelederen hebben. Hebben toehoorders problemen? Zet dan, net als in andere meertalige situaties, tolken in die het Nederlands kan vertalen voor diegenen die geen Nederlands verstaan.
Waarom dure inburgeringscursussen als we onze medelanders vervolgens in hun eigen taal gaan aanspreken.
Dan misschien het geld stoppen in taalcursussen voor onze politici? Turks etc.
Los even van de discussie of het wenselijk is dat actief en passief stemgerechtigden zich, binnen het Nederlandstalige stemgebied, in een eigen taalclubje gaan verenigen zou ik eigenlijk de stelling willen deponeren dat het actieve én passieve stemrecht slechts voorbehouden zou moeten worden aan degenen die de Nederlandse taal op een minimaal niveau machtig zijn. Liever zou ik zelfs nog zien dat er aan de stemgerechtigheid meerdere refertes gekoppeld zouden worden, maar dat is wéér een andere discussie.