Om de 2 maanden nodigt de gemeente alle jongeren uit die 18 worden. In de oude raadszaal van Edam houdt burgemeester Van Beek een speech, waarbij ook een van de wethouders aanwezig is. Daarna wordt (alcoholvrij) geproost op het bereiken van de volwassen leeftijd. Enkele dagen voor de bijeenkomst worden de uitgenodigde jongeren gebeld om te vragen of ze van plan zijn om te komen. Met een opkomst van meer dan 60 procent bij de eerste twee ‘feestjes’ lijkt de gemeente succes te hebben.
In Volendam zeggen ze U tegen je
Met het programmma 'Vanaf nu zeggen we U tegen je!' wil Edam-Volendam de participatie van jongeren verbeteren. Als ze 18 worden krijgen ze…
Voor zover bekend is Edam de enige gemeente die dit doet. ‘We willen zo deze moeilijk bereikbare doelgroep beter bij de gemeente te betrekken’, zegt wethouder Kroon-Sombroek. De gemeente heeft tevens een speciaal informatiepakket over politieke en maatschappelijke thema’s ontwikkeld. Zo zit er ook een oproep in van de vrijwillige brandweer om nieuwe brandweermannen en -vrouwen te werven, maar ook losbladige info over verzekeringen, trouwen, alcohol, verslavingszorg, studiefinanciering en andere zaken die voor de 18-jarigen van belang kunnen zijn. Voor de complete informatie wordt verwezen naar websites.
Drank
De bij een van de bijeenkomsten aanwezige jongeren reageren positief. Robert Sier (18) vindt het leuk: ‘Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je kan stemmen, ook al weet ik nog niet zeker waarop. Je hebt natuurlijk veel nieuwe verantwoordelijkheden.’ Joke Kleisen, die deze maand 18 wordt, is ook content: ‘Je wordt op je verantwoordelijkheden gewezen. En je staat er even bij stil wat je kan en mag doen nu je volwassen bent.’
‘Jullie zijn handelingsbekwaam. Je mag stemmen, trouwen en een huis kopen. Ook worden jullie niet meer weggestuurd als je sterke drank koopt... iets wat jullie natuurlijk nooit zouden doen’, grapt burgemeester Van Beek. ‘Je kan juridische procedures aanspannen, al doe je dat ook niet iedere week. Maar mensen kunnen jóu nu ook juridisch verantwoordelijk stellen. En vanaf nu val je niet meer onder het jeugdstrafrecht. De straffen zijn zwaarder omdat de rechter ervan uit gaat dat je als 18-jarige overal goed bij nadenkt. Volgens Van Beek is het de kunst de jongeren wel ‘een beetje luchtig’ te informeren. ‘Niet te bevoogdend, maar je probeert wel ook een boodschap meegeven.’