Advertentie

VNG wil kleiner stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen 2026

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 moeten mensen in het hele land kunnen stemmen via een kleiner stembiljet.

ANP
23 september 2024
Klein stembiljet

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 moeten mensen in het hele land kunnen stemmen via een kleiner stembiljet, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging adviseert minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermarkt om het kleinere stembiljet landelijk in te voeren.

Strategisch Adviseur OV-Assetmanagement

Provincie Utrecht
Strategisch Adviseur OV-Assetmanagement

Financieel Adviseur Jaarrekening

JS Consultancy
Financieel Adviseur Jaarrekening

Experiment

Tijdens de verkiezingen voor het Europese parlement afgelopen juni werd het nieuwe stembiljet al gebruikt als experiment in een aantal gemeenten. De VNG noemt deze proef ‘succesvol’. ‘Het nieuwe stembiljet is beter leesbaar, toegankelijk, gemakkelijker op en weer uit te vouwen, sneller te tellen en overzichtelijker. Het stembiljet is beter hanteerbaar voor stembureauleden. Er zijn minder telfouten gemaakt en eventuele telfouten zijn er beter uit te halen.’

Ongeldige stemmen

Wel werd er in de gemeenten die meededen aan de proef met het nieuwe biljet een hoger aantal ongeldige stemmen uitgebracht. In de betreffende gemeenten was gemiddeld 0,74 procent van de stemmen ongeldig, in de rest van het land ging het om 0,18 procent. Mogelijk komt dit doordat mensen nog moesten wennen aan het nieuwe stembiljet. Onder meer extra voorlichting kan de kans op ongeldige stemmen verkleinen, meent de VNG.

Elektronisch stemmen

De vereniging wil dat de minister daarnaast ‘zo snel mogelijk’ begint met experimenten met elektronisch stemmen tellen. De combinatie van het kleinere stembiljet en elektronisch tellen leidt volgens de VNG tot een ‘nog betrouwbaardere uitslag’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het kan nog gemakkelijker door het aantal politieke partijen te verminderen via het instellen van een kiesdrempel. Dat voorkomt ook dat er politieke kippenhokken ontstaan en bevordert de democratie via een betere en meer inhoudelijke discussie.
Advertentie