Advertentie

Van Zanen maakt zich zorgen over nieuwe blokkade A12

Volgens de Haagse burgemeester treden klimaatactivisten het demonstratierecht met de voeten.

ANP
10 september 2023
De politie trad zondag op tegen klimaatactivisten die zich voor de tweede dag op rij op het wegdek van de A12 begeven om te demonstreren tegen het verlenen van fossiele subsidies door de overheid.
De politie trad zondag op tegen klimaatactivisten die zich voor de tweede dag op rij op het wegdek van de A12 begeven om te demonstreren tegen het verlenen van fossiele subsidies door de overheid.ANP

Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen maakt zich grote zorgen over de blokkades van de A12 in Den Haag die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd. Dat zegt hij zondag in een verklaring na afloop van de meest recente blokkade van de A12 door klimaatactivisten.

De gemeente hield dit weekend een liveblog bij, waarop het statement staat.

Het was zondag de tweede dag op rij dat de snelweg werd geblokkeerd. Maandag zou rond het middaguur opnieuw een poging worden gedaan. Extinction Rebellion heeft aangekondigd vanaf afgelopen zaterdag elke dag rond het middaguur het stuk snelweg te gaan blokkeren. De actievoerders eisen dat de overheid subsidies aan de fossiele industrie direct stopzet. Het gaat volgens de demonstranten om alle financiële regelingen die gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen.

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman · Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Hardenberg
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Het demonstratierecht

Klimaatactivisten blokkeerden de A12 in Den Haag al vaker. Zondag was de negende keer, geeft Van Zanen aan. 'Een kleine groep actievoerders betrad rond het middaguur de Boslaan nabij het Malieveld. Dankzij het uitermate professionele optreden van de politie is deze blokkade snel verholpen en zijn de actievoerders aangehouden. Omstreeks 13.30 uur was deze belangrijke verkeersader voor de bewoners in Den Haag weer ontruimd.'

Volgens Van Zanen is met deze negende 'ontwrichtende' blokkade het demonstratierecht wederom met voeten getreden. 'Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd.'

De burgemeester geeft aan dat maandag vele tienduizenden mensen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk moeten. 'Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan.'

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het is goed dat er zoveel ophef over gemaakt wordt want die betogers hebben wel een punt hier. We betalen als burgers ons blauw aan energiebelasting om daaruit grote bedrijven korting te geven over hun gebruik: gelijke monniken, gelijke kappen en snel afbouwen die discutabele "energiesubsidies" van EZ.
Bert Bakker
En aan wie denk je dat die kosten worden doorberekend dan. Tsjonge.
Bert Bakker
Pardon dat weet je natuurlijk eigenlijk wel dus dit was overbodig.
Bert Bakker
En belasting komt niets ten goede behalve de aflossing op de rente van de staatsschuld en in ons geval de laatste jaren ook een beetje van geleende bedrag. Een beetje. Alle uitgaven van de overheid zijn nieuw geleend geld.
Hielco Wiersma
Hoogste tijd om een einde te maken aan het bestuurlijk en justitieel pamperen van demonstranten. Demonstreren is een goed recht, maar wel binnen wettelijke grenzen. Als deze worden overschreden behoort de rekening bij de overtreders te worden gelegd. Te denken valt aan het in rekening brengen van meer dan gebruikelijk inzetten van personeel en politie (inclusief apparatuur), het schoonmaken van wegen en viaducten e.d.
Advertentie