Advertentie

Recordaantal vrouwelijke colleges in gemeenteland

Mannen bezetten nog steeds het merendeel van de wethoudersposten, maar in steeds meer gemeenten maken vrouwen deel uit van het college.

21 juli 2022
college Terschelling
Het college van Terschelling, links de twee wethouders en als tweede van rechts burgemeester Van de Pol

Voor het eerst zijn er zes gemeenten met uitsluitend vrouwelijke wethouders. Dat is een record want tot nog toe waren er nooit meer dan vier van zulke gemeenten. Het aantal colleges met uitsluitend mannen is gedaald tot minder dan honderd.

Beleidsadviseur HR

Gemeente Krimpenerwaard
Beleidsadviseur HR

Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

JS Consultancy
Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

Mannenzaak

De samenstelling van nieuwe colleges betekent geen doorbraak als het gaat om het aantal vrouwelijke wethouders, al is er wel sprake van een lichte stijging. Maar het ambt blijft ontegenzeggelijk een mannenzaak: mannen bezetten ruim twee derde van alle wethouderszetels. Wie hecht aan het belang van meer vrouwen in het gemeentebestuur ziet twee positieve trends. Ten eerste is het aantal colleges met uitsluitend mannelijke wethouders fors gedaald. In 2018 was dat in 130 gemeenten het geval, nu zijn dat er nog 93. Voor het eerst is daarmee het aantal gemeenten met uitsluitend mannelijke wethouders gedaald tot onder de honderd.

Zes vrouwelijke colleges

De formatie van 2022 gaat nu al – terwijl nog niet alle gemeenten klaar zijn – als een record de boeken in als het gaat om het aantal colleges met uitsluitend vrouwelijke wethouders. Sinds 2002 zijn er nooit meer dan vier gemeenten geweest waar de gemeenteraad volstond met het uitsluitend benoemen van vrouwen tot wethouder. Dit keer zijn er zes gemeenten die starten met een college van B&W met uitsluitend vrouwelijke wethouders: Bunnik, Culemborg, Ouder-Amstel, Terschelling, Tytsjerksteradiel en Teylingen.

Terschelling

Speciale vermelding verdient Terschelling want het college van B&W is op dit Waddeneiland als enige gemeente van Nederland volledig vrouwelijk samengesteld met een vrouwelijke burgemeester Caroline van der Pol en twee vrouwelijke wethouders, Jeltje Hoekstra-Sikkema en Gea van Essen. Ook is er een vrouwelijke gemeentesecretaris: Hetty de Jong. Voor Ouder-Amstel is een college met uitsluitend vrouwelijke wethouders geen nieuwigheid. Ook in de periode 2014-2018 had Ouder-Amstel een college met uitsluitend vrouwelijke wethouders, onder wie Jacqueline de Maa die ook nu weer wethouder is. Ouder-Amstel kan het record van Huizen deze raadsperiode evenaren, want Huizen had tussen 2010 en 2018 acht jaar lang een college met uitsluitend vrouwelijke wethouders.

Colleges gestart met alleen vrouwelijke wethouders

2002-2006 – 4 – Landsmeer (3), Laren (2), Rozendaal (2) en Texel (3).

2006-2010 – 4 – Huizen (3), Menaldumadeel (3), Ubbergen (2) en Vlissingen (4).

2010-2014 – 4 – Huizen (3), Ubbergen (2), Onderbanken (2) en Het Bildt (2).

2014-2018 – 3 – Het Bildt (3), Ubbergen (2) en Ouder-Amstel (3).

2018-2022 – 2 – Appingedam (2) en Gemert-Bakel (4).

2022-2026 - 6 – Bunnik (3), Culemborg (3), Ouder-Amstel (3), Terschelling (2), Teylingen (4) en Tytsjerksteradiel (3).

Bron: www.decollegetafel.nl

Amsterdam en Rotterdam

Opvallend is dat de twee grootste gemeenten een verschillende route lijken te volgen. Het nieuwe college van Amsterdam met voorzitter burgemeester Femke Halsema neemt aandacht voor de inbreng van vrouwen serieus en telt zes vrouwelijke wethouders ten opzichte van drie mannelijke collega’s. In Rotterdam staat het college onder voorzitterschap van Ahmed Aboutaleb en heeft de raad onder leiding van de nieuwe coalitie met Leefbaar en DENK slechts één vrouwelijke wethouder (Chantal Zeegers) benoemd bij acht mannelijke wethouders.

Jong en oud

Het wethouderschap is geen ambt voor uitsluitend oudere ervaren bestuurders. Hier en daar zijn er enkele wethouders-op-leeftijd benoemd: Gerard van As (77, Alphen aan den Rijn), Jos van Rey (73, Roermond), Walther Kok (77, Oudewater), en Ger Klein (72, Oldambt). Maar de jeugd krijgt in een aantal gemeenten de kans om te laten zien dat het ambt ook door jongeren kan worden vervuld: Holger Rodoe (31, Mook en Middelaar), Jimme Nordkamp (25, Losser), Sonny Spek (24, Katwijk), Nick van Egmond (25, Kaag en Braassem), Casper Gelderblom (27, Heerlen) en Tyas Bijlholt (28, Amersfoort).

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Minke Elkerbout
Naast Terschelling heeft ook Teylingen een college dat geheel uit vrouwen bestaat. De gemeentesecretaris is geen lid maar adviseur van het college.
Advertentie