Advertentie

Rotterdamse SP doet niet mee aan verkiezingen

De leden van de Rotterdamse SP besloten maandagavond dat er te veel verdeling heerst in de lokale afdeling om nog mee te doen aan de verkiezingen.

11 januari 2022
stadhuis-rotterdam.jpg
Coolsingel, RotterdamShutterstock

De SP zal in maart niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat hebben de leden van de lokale afdeling besloten, na een periode vol intern geruzie. ‘Te bizar voor woorden’, vindt beoogd lijsttrekker Theo Coskun.

Verdeling
De leden van de Rotterdamse SP besloten maandagavond dat er te veel verdeling heerst in de lokale afdeling om nog mee te doen aan de verkiezingen. Dat meldt het AD. Volgens RTV Rijnmond behaalde de motie een nipte meerderheid van 54 tegen 46 stemmen. De ambitie is om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in 2026, wel weer mee te doen.

Ontregeling
Het besluit volgt na een periode van zware ontregeling bij de Rotterdamse SP. Een aantal leden werd door het landelijk partijbestuur geroyeerd vanwege lidmaatschap van ROOD, de voormalige jongerenpartij van de SP, of het discussieplatform Marxistisch Forum. Eind vorig jaar besloot een aantal Rotterdammers daarom een nieuwe lokale partij op te richten: Socialisten 010. De twee zittende SP-raadsleden, Aart van Zevenbergen en Taylan Cicek, sloten zich beide aan bij de nieuwe partij, waarop ook zij uit de SP werden gezet.

Onnodig
'Bijna 50 jaar na de oprichting van de SP in Rotterdam doet ze niet mee aan de verkiezingen in de geboortestad', reageert oud-SP-Kamerlid en Rotterdammer Cem Laçin op Twitter. 'Triest en jammer, maar vooral onnodig. Kameraden hadden nooit geroyeerd mogen worden en ROOD moest 'jong in de SP' blijven. Nu alle steun voor @Socialisten010.'

Bizar
Theo Coskun, de beoogde lijsttrekker voor de Rotterdamse SP, laat het er niet bij zitten, laat hij weten aan RTV Rijnmond. 'Te bizar voor woorden', noemt hij het besluit om niet mee te doen aan de verkiezingen. 'Dit is een actie geweest van mensen die al besloten hebben om lid te worden van Socialisten 010 en alleen maar lid zijn gebleven om dit besluit er doorheen te drukken.' Coskun sluit niet uit dat de partij alsnog gaat meedoen bij de verkiezingen. Volgens hem heeft de SP nog twintig dagen de tijd om alsnog een kandidatenlijst in te leveren. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie