Advertentie

'Verkiezingsdeelname SP Rotterdam was ondemocratisch'

Het SP-bestuur heeft de 'democratische spelregels' geschonden, vindt een interne commissie.

23 mei 2022
Stadhuis Rotterdam
Stadhuis RotterdamShutterstock

Het landelijke bestuur van de SP had verkiezingsdeelname in Rotterdam niet mogen doorzetten nadat de lokale afdeling daarvan had afgezien. Dat oordeelt de interne beroepscommissie van de partij.

Statuten

Dat blijkt uit berichtgeving van de NRC, die het rapport van de beroepscommissie heeft ingezien. Het partijbestuur zou, volgens de commissie, de eigen statuten hebben overtreden door een democratisch genomen besluit van de lokale afdeling terzijde te leggen.

Nieuwe partij

Begin dit jaar besloot de Rotterdamse SP-afdeling, na een stemming onder de leden, om niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er heerste te veel verdeling binnen de lokale afdeling, vond een meerderheid van de leden. Zo'n twee weken eerder had een aantal SP-leden bekendgemaakt dat ze zich afsplitsten van de SP en verder gingen als de nieuwe partij Socialisten 010. Spanningen waren er al langer: het partijbestuur had eerder het afdelingsbestuur geschorst en de beoogde lijsttrekker Arno van der Veen geroyeerd.

Alternatieve lijst

Maar de SP deed uiteindelijk toch mee in Rotterdam, met een alternatieve lijst die het partijbestuur had aangedragen. Theo Coskun, die ook lid is van het partijbestuur, werd lijsttrekker. Socialisten 010 behaalde niet genoeg stemmen voor een zetel in de raad, maar de alternatieve SP-lijst verkreeg wel één zetel.

Buitenspel

De interne beroepscommissie vindt dat het partijbestuur dat nooit had mogen doen. De eigen partijregels schrijven namelijk voor dat alleen de afdeling zelf mag beslissing over verkiezingsdeelname. Daardoor heeft het bestuur zich schuldig gemaakt aan 'het buitenspel zetten van democratische spelregels', schrijft de commissie.

Schande

Een groep kritische Rotterdamse leden noemt het handelen van het landelijk bestuur in een brief aan de partijraad 'een grote schande'. Ze roepen op tot ontslag van de bestuurders die bij het besluit betrokken waren, en vinden bovendien dat Coskun zijn zetel zou moeten inleveren. Arnout Hoekstra, algemeen secretaris van de SP, schrijft aan de partijraad het niet eens te zijn met de bevindingen van de commissie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie