Advertentie

Relus ter Beek (64) overleden

Commissaris van de Koningin in Drenthe Relus ter Beek is vanochtend op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Assen overleden aan de gevolgen van longkanker.

29 september 2008

Ter Beek werd op 18 januari 1944 in Coevorden geboren. Daar ging hij ook naar de HBS. Daarna ging hij Politieke en Sociale Wetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd sloot Ter Beek zich ook aan bij Nieuw Links, de linkervleugel van de Partij van de Arbeid.

 

Van 1969 tot 1981 zat Ter Beek in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid. In 1971 ging hij voor deze partij de Tweede Kamer in. Als buitenlandwoordvoerder speelde hij een belangrijke rol in de batten over kernwapens en Zuid-Afrika.

 

In 1989 werd hij minister van Defensie in het derde kabinet-Lubbers. Twee dagen na zijn aantreden viel de Berlijnse Muur. De Koude Oorlog was voorbij en Ter Beek kon de krijgsmacht omvormen tot een klein, flexibel leger. Hij bezuinigde fors op defensieuitgaven en schafte de dienstplicht af. Ook was Ter Beek verantwoordelijk voor de Nederlandse deelname aan de Eerste Golfoorlog en voor de uitzending van Nederlandse militairen naar Bosnië. Het drama in Srebrenica maakte hij niet meer mee als minister. In mei 1994 ging hij weer terug naar de Kamerbankjes.

 

Netwerk
Op 1 januari 1995 volgde hij op instigatie van premier Kok Margreet de Boer op als Commissaris van de Koningin in Drenthe, zijn geboorteprovincie. Voor Drenthe  maakte hij gebruik van zijn Haagse netwerk om afspraken te maken over economische steun voor het Noorden. Door samen te werken met Friesland en Groningen kwamen de Langmanakkoorden tot stand en de aanvankelijke steun voor de Zuiderzeelijn. Ook maakt ter Beek zich sterk voor het organiseren van grote sportevenementen. Als wielerfanaat kreeg hij voor elkaar de Vuelta, de Ronde van Spanje, in 2009 van start te laten gaan op het TT-circuit in Assen.

 

Tumor
Vorige maand verscheen Ter Beek nog bij de start van dit evenement in Spanje. Ook was hij nog bij de ontvangst van de driehonderduizendste bezoeker van de zeer succesvolle tentoonstelling Go China in het Drents Museum in Assen. Even daarvoor droeg Ter Beek zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd over aan PvdA-gedeputeerde Anneke Haarsma, zodat hij in het Universitair Medisch Centrum Groningen behandeld kon worden aan de kwaadaardige tumor. Aan de gevolgen van deze tumor overleed hij vanochtend.

 

Inspiratie
Volgens gedeputeerde Haarsma is het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe diep getroffen door het overlijden van Ter Beek. 'We wisten dat hij ernstig ziek was,  maar de snelheid waarmee we nu met zijn overlijden worden geconfronteerd heeft ons overvallen'. Ze zegt dat het college een vriend heeft verloren en de provincie een ervaren en daadkrachtig bestuurder. 'Zijn ervaring is voor velen, zeker ook voor ons als gedeputeerden, een bron van inspiratie geweest.'

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie