De deur-tot-deurcontroles moeten er voor zorgen dat de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie (gba) een weergave zijn van de werkelijkheid. Zolang dat niet geval is, is woon- en uitkeringsfraude schering en inslag. ‘Het landelijke foutenpercentage in de gba is drie tot vier procent. In de grote steden betekent dit dat het cijfer nog veel hoger ligt’, aldus PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen.
PvdA: huis-aan-huiscontrole op adresfraude
De gemeentelijke basisadministratie zit nog vol fouten. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld doet er te weinig aan. Het…
Kwart onjuist
In de Haagse wijk Laakkwartier bleek bij gerichte controles een kwart van de inschrijvingen onjuist. Het probleem dat er in een woning iemand anders woont dan volgens de gegevens in het gba is volgens Heijnen wijdverbreid. ‘Het zijn heus niet alleen de Vogelaarwijken waar dit probleem speelt.’
Onconventioneel
De voormalige Haagse wethouder wil dat de lokale politiek de falende administratie in het gba serieus neemt. ‘Daarom doe ik mijn onconventionele voorstel: in de 27 grote steden minimaal in één wijk huis-aan-huiscontroles houden. Dit is de enige manier om een onderwerp wat niet sexy is meer sexy te maken’, aldus Heijnen die zijn voorstel woensdag tijdens het Kamerdebat over het gba met de staatssecretaris indient.
Boetes
Heijnen roept Bijleveld ook op om snel te regelen dat ambtenaren van de diensten burgerzaken die belast zijn met de controles de juiste wettelijke bevoegdheden krijgen. ‘Ze moeten niet alleen kunnen aanbellen, maar ook daadwerkelijk de bevoegdheid krijgen om boetes op te leggen. Ik wil dat de staatssecretaris dat zo snel mogelijk vastlegt in artikel 5.15 van de algemene wet bestuursrecht.’
Lees ook:
Capaciteitsprobleem bij basisregistraties (22/08/2008)
Bevolkingsadministratie moet moderner (28/03/2008)