De provincie Noord-Brabant is niet van plan om zich te laten opdelen ten gunste van een sterke zuidelijke Randstadprovincie. Commissaris van de Koningin Wim van de Donk heeft dat donderdag gezegd in een felle reactie op het idee van collega Jan Franssen voor een nieuwe provincie met Zuid-Holland, Zeeland en een deel van West-Brabant.
Brabant laat zich niet 'amputeren'
De Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft fel gereageerd op het idee van zijn Zuid-Hollandse collega om…
Verschrikkelijk ouderwets
Van de Donk beschuldigt Franssen van verschrikkelijk ouderwets denken. ,,Als er een probleem is met de slagkracht van de economie in de Randstad willen wij Brabanders graag helpen. Ooit groeven we de haven van Rotterdam, dus op ons kun je rekenen. Maar het is volstrekt onnodig om Brabant daarom te amputeren.
Dat is een misverstand van het oude denken’’, zei de Brabantse commissaris in zijn nieuwjaarsrede.
,,We willen de Randstad best een keer komen uitleggen dat het succes van Brabant niet is bereikt door brutale annexatiedrift. Ons succes is gebaseerd op samenwerken en onderling vertrouwen.’’
Te trots
Van de Donk denkt dat het idee in Zuid-Holland is ontstaan omdat de provincie in de plannen van het kabinet niet meedoet met Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. ,,Maar wij zijn niet het meisje dat beschikbaar is om te dansen als men ergens afgewezen is. Daar zijn we intussen te trots voor’’, sloot hij zijn toespraak af.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit soort plannen zijn bedoeld om de nationale en regionale identiteit te vernietigen, zodat we als makke schapen opgaan in SuperStaat Europa.
Grappig, oud denken...
Nee je moet het verder doordenken en kijken hoe je Nederland functioneel het beste regionaal kan organiseren. Dan verandert het Nederlandse bestuurslandschap pas echt én komen onvermoede krachten los.
En Noord-Brabnders blijven dan ongetwijfeld gewoon Noord-Brabanders. Daar heb je geen CdK voor nodig
Van de Donk u denkt ouderwets. Er moeten natuurlijk straks genoeg baantjes over blijven voor het grote overschot aan overbodige CDA politici. Niet alleen provincies samenvoegen maar het aantal gemeentes kan ook flink omlaag en daarmee hele bestuurslagen.
Helemaal goed @Hirundea. De CdK zou zelf ook eens moderner kunnen redenenen: het huidige systeem met rijk, provincies, gemeenten en daar tussenin ook nog de waterschappen en allerlei samenwerkingsregio's is feitelijk uit de tijd van paard en kar, toen afstanden nog groot waren en alles langzaam ging.
In de 21e eeuw moeten we centraal efficiënt regelen wat centraal moet, door het rijk dus, en lokaal wat lokaal kan, door de gemeenten, dicht bij de burger. Die burger kiest op beide fronten zelf zijn bestuurders. Wat overblijft aan uitvoeringstaken voor een tussenniveau is nog voor enkele grote provincies (Noord, Midden, Zuid en Randstad) als samenvoegingen van al die provincies en waterschappen die voor een groot deel hetzelfde doen met een enorme overhead. Je kunt ze desgewenst ook gebiedsdirecties van de Ministeries noemen, dan kun je de provincies met de waterschappen schrappen als bestuurslaag. Daar kunnen we binnen 10 jaar naartoe en daar kan Nederland dan weer 100 jaar mee vooruit.
Dus de bestuurlijke organisatie van Brabant niet opdelen maar in een groter geheel laten opgaan voor die slagkracht. Voor de Brabantse volksaard en kwaliteiten zelf maakt het niks uit, en aan trots heb je weinig in tijden dat het slechter gaat.
Te modern gedacht? Voor de (middel)lange termijn zeker niet. Het kan gewoon.
Het wordt tijd, dat Limburg, Brabant en Zeeland tezamen met Belgisch Vlaanderen een nieuw land (TAXANDRIA?) gaan vormen. Gelet op de potenties in die gebieden, worden we het meest plesante en het rijkste land ter wereld. Laat de hollanders het maar uit zoeken.
De samenwerking is er al en heet Deltri en - met de Belgen erbij - Rijn-Schelde Delta. Alleen werkt dit naast de bestaande bestuurlijke entiteiten en bestuurslagen. Gelet op de enorme bestuurlijke drift om de eigen laag of entiteit in stand te houden, vaak door terug te grijpen op een historisch feit of sociaal-cultureel gegeven, is het weinig zinvol om dit soort dingen in een nieuwjaarsreceptie te roepen. Het leidt tot Pavlov- reacties. Het is de kunst om bestuurlijk en ambtelijk vooral in beweging te blijven en zo efficiënt en effectief mogelijk te reageren op de sociale werkelijkheid. Organisaties moeten 'vloeibaar' worden om daarop te kunnen reageren. Overigens zijn alle hardnekkige (lokale) problemen van dit moment alleen maar op te lossen op 'globaal' niveau. Of we dat nu leuk vinden of niet.
Het is goed om de houdbaarheidsdatum van de huidige provincie indeling zo nu en dan te controleren. Maar veranderingen moeten vanuit bewoners bedacht worden. Zuid-Holland is sterk gericht op stedelijk gebied. Het Investeringsbudget Landelijk Gebied wordt daar gebruikt om in de behoeften van de stedeling te voorzien. Voor dorpsontwikkeling is geen geld. In Brabant is juist het tegengestelde gaande. Vanuit de wensen van bewoners heeft de CdK volgens mij gelijk.
Oooh, het particularisme is weer helemaal terug. De oude Republiek van voor 1795 wordt door deze stelling van de commissaris weer van stal gehaald. Een volkomen archaïsche reactie en staatsrechtelijk wat op het randje. De Commissaris des Konings is nu juist ooit ingesteld om in de provincies de centralistische eenheidsstaat na 1815 mede vorm te geven.