Rekenkamer tikt wethouder Best op vingers
Hoewel geen integriteitscodes zijn geschonden, keurt de Rekenkamer Best de handelwijze af van wethouder Vic van Kerkhoff van Best. Zonder dat hij daartoe bevoegd was, maakte Van Kerkhoff aanvullende afspraken met een ondernemersfamilie uit de lokale vastgoedwereld waarmee de gemeente al jarenlang in conflict was.
Op grens normenkader
Dat gebeurde tijdens een etentje op de golfclub op uitnodiging van de familie. Zowel het maken van afspraken zonder bevoegdheid, als het doen van aanvullende zaken onder het genot van een hapje en drankje bevinden zich ‘op de grens van het normenkader’, oordeelt de Rekenkamer.
Vertrouwen
Die onderzocht vorig jaar op verzoek van de gemeenteraad het dossier over de slepende strijd tussen de ondernemersfamilie Van Kessel en de gemeente over diverse vastgoedgelegenheden. Nadat eerdere pogingen om tot een overeenkomst te komen waren gestrand, ging na de gemeenteraadsverkiezingen de nieuwe wethouder Van Kerkhoff met de kwestie aan de slag. Hij wilde de onderlinge verhoudingen verbeteren, het vertrouwen over en weer herstellen en kijken hoe de diverse bouwplannen van de ontwikkelingsmaatschappij van de familie waren in te passen in de bouwtaakstelling van Best.
Nieuwe overeenkomst
Tegen een ambtelijk advies in kwam de wethouder tot een nieuwe overeenkomst. De Rekenkamer vond tijdens het onderzoek geen argumenten voor deze ‘nieuwe koers’, die vooral een uitvoering van de wensen van Van Kessel lijkt. Een ambtelijk advies, waarin de koers als onevenwichtig wordt beschreven en waarin wordt geadviseerd om een naar verwachting al gewonnen rechtzaak bij het Gerechtshof af te ronden, is door het college van B en W niet opgevolgd.
Geen mandaat
Binnen B en W ontbrak het aan formele besluitvorming en bestonden onduidelijke afspraken over het heikele dossier, concludeert de Rekenkamer. Zo was de vrijheid van handelen van wethouder Van Kerkhoff niet exact geduid. In elk geval was hem geen mandaat gegeven om de zaak conform de nieuwe koers op te lossen.
'Misverstand'
De behandelend ambtenaar trok bij de burgemeester aan de bel over een aanvullende afspraak die Van Kerkhof tijdens het etentje met een pen aan de overeenkomst toevoegde: ‘Plus 4 kavels Dijkstraten.’ In een weerwoord op het rapport schrijft het college dat in haar ogen sprake was van een misverstand over het genoemde aantal kavels, dat later is rechtgezet. De aanvulling van vier kavels is weer weggehaald. De overeenkomst wordt binnenkort alsnog getekend.
Dossierkennis
Overigens concludeert de Rekenkamer ook dat de gemeenteraad niet tot nauwelijks is geïnformeerd over de kwestie en dat de dossierkennis van de raadsleden beperkt is. Maandag vergadert de gemeenteraad over het Rekenkameronderzoek. Tot die tijd willen raad en college geen commentaar geven.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.