Overslaan en naar de inhoud gaan

Doorstampen voor waterschapsverkiezingen

Het wordt nog flink doorstampen om de waterschapsverkiezingen tegelijk te kunnen houden met de provinciale verkiezingen, zegt minister…

Het wordt nog "flink doorstampen" om de waterschapsverkiezingen tegelijk te kunnen houden met de provinciale verkiezingen in maart 2015. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen maandag in een overleg met de Tweede Kamer.

Wet aanpassen
VVD en PvdA spraken af dat de waterschapsverkiezingen niet meer samen zouden vallen met de gemeenteraadsverkiezingen, zoals eerder wel de bedoeling was. Schultz stelde op vragen van de oppositie dit niet de meest logische keuze te vinden, maar het besluit wel gewoon te gaan uitvoeren.

VVD en PvdA spraken af dat de waterschapsverkiezingen niet meer samen zouden vallen met de gemeenteraadsverkiezingen, zoals eerder wel de bedoeling was. Schultz stelde op vragen van de oppositie dit niet de meest logische keuze te vinden, maar het besluit wel gewoon te gaan uitvoeren.

Ze gaat met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in overleg om te bepalen of de Kieswet of de Waterschapswet wordt aangepast. Het eerste heeft de voorkeur, maar een aanpassing van de tweede gaat sneller.

Dijkgraven lang in functie
Er is wel wat haast geboden bij het houden van waterschapsverkiezingen. Nu al zijn er dijkgraven die al zeven jaar in functie zijn, zonder tussentijdse verkiezingen. In juli stemde de Kamer nog in met een noodwet, waardoor de besturen van waterschappen twee jaar langer aan mochten blijven dan gepland. De noodwet was noodzakelijk, omdat het niet lukte om de vernieuwing van de Waterschapswet rond te breien.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

een regioburger

Goh die overbodige luxe bestuurslaag uit de tijd van paard en kar zonder telefoon, graafmachines en computergestuurd planmatig onderhoud etc. kan toch makkelijk worden geskipt als we moeten bezuinigen?!
Moet best lukken om die watertaken voor 2015 over te hevelen naar de organsiatie-onderdelen van provincies en rijk die zich óók al met een hoop water bezig houden. Wie zit er nou nog te wachten op kostbare verkiezingen voor zo'n ouderwets instituut als het waterschap met al z'n waterkoninkrijkjes. Samenvoegen en efficiënter maken die waterhandel. Flink doorstampen dus aub mevrouw de Minister.

Op 10 december 2012, 19:40
Jan Nieuwenhuis

Een waterschap kent geen gekozen dijkgraaf. Dat is net als een burgermeester of commissaris v/d Koningin een door de Kroon benoemde bestuurder. De dagelijks bestuurders, ook wel heemraden genoemd, zijn wel middels verkiezing verkozen, tenzij ze voortgekomen zijn uit een zogenaamde categorie van geborgde zetels (ongebouwd, bedrijfsgebouwd of natuur)

Op 10 december 2012, 22:09
Kritikus

Uit de laatste alinea blijkt dat de redacteur die dit schreef, er maar weinig van begrepen heeft. Dijkgraven zijn door de Kroon benoemde bestuurders, een verkiezing verandert helemaal niets aan hun positie
Los daarvan, Waterschappen als aparte bestuurslaag met eigen verkiezingen zijn natuurlijk een volstrekt achterhaald fenomeen. Opheffen ligt voor de hand. Helaas hebben we van een VVD-minister geen visie te verwachten, En dat geldt helemaal voor Schultz, zij voert slechts braaf uit wat anderen haar opdragen.

Op 11 december 2012, 11:23
E. van Bunnik

Gewoon opheffen, dat scheelt ook weer geld.
Taken overhevelen naar de provincie. De burger weet dan waar hij kan klagen als de dijkversterking te lang duurt. Kwam hier voor: altijd weer wat anders en het duurde en duurde. De burger klaagde bij de gemeente ("Geef ons de dijk terug!") en degemeente kon niets doen. Een petitie naar het Waterschap haalde weinig uit: Werd vriendelijk in ontvangst genomen. Nu is de dijk versterkt, maar in orde is het nog steeds niet.
Eén vraag blijft: Zouden er meer kiezers naar de stembus gaan als de waterschapstaken bij de provincie komen?

Op 11 december 2012, 11:39
Paul

Hoera, weer een wijziging in het kiesstelsel. Eerlijk gezegd snap ik er als burger weinig meer van.
Eerst waren waterschappen van de grootgrondbezitter, toen mocht er gestemd worden door gemeenteraden, toen moest de burger erbij (vooral belasting betalen voor de boeren). Toen moest het maar via politieke partijen en per brief (internet is erg eng).
Overigens twee organisaties van gelijke grootte, provincies en waterschappen, maar met zeer verschillende taakgebieden en grenzen in elkaar schuiven is ook niet echt efficient...

Op 11 december 2012, 23:24
Guus Beugelink

Waar ik de meeste moeite mee heb in deze discussie is het gesol met een democratisch gekozen orgaan als het waterschapsbestuur. Die bestuurders hebben een mandaat gekregen van 4 jaar. Dat wordt nu met 2 pennenstreken verlengd tot 6,5 jaar. Dat is slecht voor de democratie, voor de beeldvorming en het legt een stevige druk op de zittende (parttime, dus veelal pensionado's) bestuurders om er nog eens 2,5 jaar aan vast te plakken. Daarnaast is het natuurlijk fnuikend dat het teem voor de zoveelste keer op rij wijzigt. Overigens zal het een boost voor de opkomst voor de provinciale verkiezingen betekenen....

Op 12 december 2012, 22:46

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in