Nederlanders in het buitenland die hun stem willen uitbrengen, hoeven bij de volgende verkiezingen niet meer op zoek naar een rood potlood. Ze mogen hun keuze ook met iets anders kenbaar maken. Dat vindt de ministerraad.
Geen rood potlood meer voor Nederlanders in buitenland
Nederlanders in het buitenland die willen stemmen hoeven niet meer op zoek naar een rood potlood. Ze mogen hun keuze ook met iets anders…
Kleurdoos
In een Nederlands stembureau ligt nog altijd het verplichte rode potlood klaar, maar de briefstemmers over de grens moesten er zelf naar op zoek, bijvoorbeeld in de kleurdoos van hun kind. Met de versoepeling hoopt het kabinet het aantal ongeldige briefstemmen te verminderen.
Electronisch registreren
Het is een van de voorgestelde wijzigingen in de Kieswet. De briefstemmers kunnen zich in het vervolg ook elektronisch laten registreren; dat hoeft niet langer meer met de post.
Kater
Een ander plan is om de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 met 2 weken te verschuiven, zodat carnavalsvierders niet met een houten hoofd op Aswoensdag naar het stembureau hoeven.
Training
Leden van stembureaus moeten in de toekomst worden getraind om hun werk op de verkiezingsdagen nog beter te doen, meldde minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken eerder deze week al.
Nieuw stembiljet
Deze zomer hoopt ze de resultaten te hebben van de test met een nieuw stembiljet. Elektronisch stemmen is nog heel ver weg.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De stemmachine moet weer terugkeren, zowel voor Nederlanders in het buitenland als in Nederland. Problemen, als die er in werkelijkheid al waren, moeten in dit tijdperk toch opgelost kunnen worden? En nee, een stemmentelmachine werkt niet. Al eens gezien hoe verkreukeld en gevouwen stembiljetten in de stembus terecht komen? Zowel de "problemen" met stemmachines als de "oplossingen" met stemmentelmachines zijn van achter een bureau bedacht zonder enige praktische kennis van zaken.
Wat mij betreft, net als "Jan, de stemcmachine-computer terug. Uitslagen zijn vel sneller binnen ook. Dat getel
in stemlokalen is een "crime"; als je twijfelt over de geldigheid wordt er weer eens overlegd, kiezers die er bij mogen zijn en mee mogen beslissen over de geldigheid...die zijn er niet. Bij een stemmachine/computer heb je dat probleem niet: Elke stem is of geldig of ongeldig. Klaar. Waarom zo moeilijk doen? Toen we de stemmachine gebruikten, deed geen enkele kiezer moeilijk over zijn/haar privacy en mogelijke "aftappraltijken"