Advertentie

Onderzoek naar integriteit burgemeester Leers

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gaat een onderzoek instellen naar de handelwijze van burgemeester Gerd Leers van Maastricht in een Bulgaars bouwproject. Leers heeft zelf om zo'n onderzoek gevraagd, liet hij vrijdag in de Limburgse kranten optekenen.

02 oktober 2009

'Gedupeerd'
Leers zegt op te stappen als blijkt dat hij niet integer gehandeld heeft. Het gaat om vakantieparkproject Marina Black Sea Riviera in het Bulgaarse plaatsje Byala, waar Leers in 2006 voor 220.000 euro een woning kocht. Daarin werd Leers naar eigen zeggen 'gedupeerd'.

Aangifte
Uiteindelijk bleek de gekochte woning verpand aan een Bulgaarse bank, waardoor Leers het huis niet op zijn naam kon krijgen. Hij deed daarom in mei 2009 aangifte tegen de manager van Marina Black Sea Riviera.

Ondergeschikte
BING bekijkt ook of de betrokken Maastrichtse ambtenaar, ondergeschikte van Leers dus, op ondeugdelijke gronden Europese subsidies voor het project heeft binnengehaald. 'Mij valt in deze kwestie niets te verwijten', zegt Leers.

Europese subsidie
'Als blijkt dat de ambtenaar toch Europese subsidie heeft aangevraagd, moet hij boeten', zegt Leers. 'Ik zelf ben gedupeerd, ik dreig 220.000 euro kwijt te raken.'

Korting
Leers kocht de villa aan de Zwarte Zee, tegen een advies van zijn bankadviseur in. Snelle beslissers kregen 10 procent korting, en zo kreeg Leers het huis niet voor 250.000, maar voor 220.000 euro. In 2007 zou het klaar zijn, maar de bouw liep flinke vertraging op. In 2008 was het huis nog niet opgeleverd.

Koopcontract deugde niet
Eind vorig jaar ontdekte Leers dat zijn koopcontract niet deugde, een foutief huisnummer genoemd werd en aan Bulgaarse kant een verkeerde persoon getekend had. Ook bleek in Bulgarije op het hele project een hypotheek te zijn afgesloten bij de bank. Na een mislukte poging de koop ongedaan te maken, deed Leers in mei van dit jaar aangifte tegen de aandeelhouders, die hij aansprakelijk stelde voor de schade.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie